Снимка: БГНЕС

Не са много пътуванията с електрически скутери, които са влезли в международните новини. От друга страна, не се и провеждат много разходки с електрически скутери върху световно призната забележителност от 18-ти век.

Американска туристка получи доживотна забрана да се разхожда по емблематичните Испански стълби в Рим, след като тя и неин приятел причиниха щети на стойност 20 000 британски лири, като според информацията, те са хвърлили електрически скутер надолу. Инцидентът е забелязан от случаен минувач.

Но, за съжаление, този случай не е единствен.

Докато Италия се подготвя за лято, изпълнено с много туристи - първия пълен туристически сезон след пандемията, мнозина са предпазливи, че може да има повече инциденти на вандализъм и унищожаване на културното наследство на страната от безразсъдни посетители.

Очаква се над 92 милиона чуждестранни туристи да стигнат до Италия през 2022 г., според фирмата за проучване на пазара и общественото мнение Demoskopika, което е 35% увеличение спрямо миналата година.

Последният инцидент на Испанските стълби се случи само седмици, след като саудитски бизнесмен кара наето Maserati по същата барокова стълба.

Това са само два случая в дълъг списък от инциденти, които през годините предизвикаха възмущение сред италианците и доведоха до приет през 2016 г. закон, който въвежда максимално наказание от пет години затвор за повреда или повреждане на културно наследство и пейзажи.

През 2020 г. депутатите настояваха за още по-строги наказания, докато кметовете от север на юг продължават да молят правителството да приложи по-строги мерки.

Уморена от посетители, които уринират и плуват в градските канали, Венеция пусна хаштага #EnjoyRespectVenezia през 2017 г. Както при повечето хаштагове, инициативата не даде резултат и три години по-късно кметът Луиджи Бруняро започна да заплаши невъзпитаните посетители със затвор, припомнят от The Independent.

Непокорните туристи ще се озоват "в килия от един до 10 дни, а ако искаш да излезеш, плащаш", каза Бруняро пред местните медии. "Моля мировия съдия да ми даде такива правомощия, това е всичко, което мога да направя – имаме готови седем килии."

Но Бруняро може да води загубена битка – само миналия месец други двама американски туристи бяха уловени от камерите за видеонаблюдение да плуват голи в канала на жилищен район.

През 2018 г. тогавашният кмет на Рим Вирджиния Раджи разкри нов набор от правила, насочени към ограничаване на непокорното поведение сред туристите, включително забрана за пиене на улицата и хранене в близост или катерене около фонтаните.

В северната част на страната кметът на Прагелато, в популярното място за ски Виалатеа, призова да бъдат наложени глоби за туристи, забелязани да хвърлят боклук и маски за лице на земята.

Но голото къпане и изхвърлянето на отпадъци не са предизвикали гнева на италианците по същия начин, както кражбите и повредите на исторически обекти и изкуство.

През 2020 г. австрийски турист неволно счупи два пръста на крака от полуголата скулптура от 19-ти век на сестрата на Наполеон Полин Боргезе от Антонио Канова, когато седна до нея за снимка.

"Варварство", бе коментарът ва Виторио Сгарби, президент на фондация Канова в Посаньо. "Нехайна австрийска туристка седна на Паолина Боргезе и си счупи пръстите на краката".

През 2019 г. румънски и израелски турист бяха обвинени в два отделни случая за издълбаване на инициалите си в стените на Колизеума в Рим, докато други бяха заловени, докато се опитваха да откраднат парчета от древната сграда.

Един британски турист, който отлетя вкъщи с калдъръм в куфара си, беше пронизан от вина и изпрати вековния камък до популярен бар в центъра на Рим, като помоли служителите да го върнат на мястото му.

Предмети като типично италианските павета са стигнали от Италия до района на Кюрдистан в Ирак, където един собственик на ресторант някога е съхранявал откраднатия си сувенир.

Италианските медии винаги са били затрупани с мнения и редакционни статии за груби туристи, а местните хора обичат да правят всичко възможно, за да посочат грешките на посетителите. Но в действителност Италия не би могла да оцелее без своите туристи и това лято се надява да посрещне възможно най-много в опит да излезе от двугодишния спад, който претърпя.

Още през декември 2021 г. най-големият представител на предприятията в страната Confcommercio асоциация призова правителството за повече финансова подкрепа за туристическия сектор.

Италианската икономика, каза ръководителят на организацията Карло Сангали, не може да функционира без туристическия сектор.

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 2 месеца

Правиш ли разлика между Испания и пиаца Испания?

27

Анонимен

преди 2 месеца

Тва Испания е такъв к лузет че не знам кой вменяем се бута да ходи там

26

Булгари

преди 2 месеца

Много е просто - спират туризма и край - няма счупени стълби!