Снимка: БГНЕС

В нормални времена Пабло Гонсалес никога не би си помислил да затвори ресторанта си в разгара на лятото. Но тази година той е принуден да направи това за един ден в седмицата поради липса на персонал.

"Обявих в интернет... и питах навсякъде" в търсене на персонал, казва Гонсалес, който управлява "Taberna Andaluza" в Бенидорм, център на масовия туризъм на югоизточното крайбрежие на Испания. "Но досега не успях да се справя."

При пълен капацитет ресторантът му може да побере 120 души, но в момента му липсват двама сервитьори сред 16 души персонал, което прави "невъзможно" да работи седем дни в седмицата.

"Персоналът ми има нужда от почивка", казва той, повдигайки рамене.

Независимо дали става въпрос за готвачи, бармани или миячи на чинии, много барове, ресторанти и кафенета в Бенидорм се борят за наемане на работници, което поражда нов източник на напрежение след две години на пандемия.

"Изглежда, че лятото ще бъде страхотно", казва Алекс Фратини, наблюдавайки туристите, които седят на терасата на кафенето му, едно от осемте заведения, които той управлява в Бенидорм. "Но липсата на персонал е наистина проблем. Преди две седмици бяхме подготвили 10 души за интервю, но никой от тях не се появи!"

Диего Салинас, ръководител на асоциацията Abreca в Бенидорм, която представлява баровете, ресторантите и кафенетата, смята, че в сектора има около 1200 свободни работни места, като твърди, че за това са виновни "различни фактори". Сред тях са сезонният характер на заетостта, липсата на обучение и последиците от кризата от COVID.

"С пандемията много служители напуснаха и не се върнаха, защото си намериха работа в други сектори", казва той пред БГНЕС,позовавайки се АФП.

Ситуацията се влошава и от липсата на жилища в Бенидорм, където много празни апартаменти са "превърнати в туристически апартаменти с много високи наемни цени", обяснява Салинас. "Така че за работниците е много трудно да си намерят жилище."

За Франсиско Гинер, представител на профсъюза, който работи в хотел в града, Covid просто е поставил в центъра на вниманието вече съществуващи проблеми, като "ниски заплати" и "донякъде ужасни условия на труд".

По време на блокирането "много хора осъзнаха, че не искат да работят в този сектор", където работата е "интензивна" и "трудна за съчетаване със семейния живот".

Бившата сервитьорка Лусия Камилия, която живее в Барселона, се съгласява с него, като посочва "несигурността на работата" в сектора.

"Трябва да работиш през уикендите, да пропускаш рождени дни... и просто не се чувстваш оценен".

Преди пандемията Испания беше втората най-популярна туристическа дестинация в света след Франция, като секторът представляваше 12,4% от икономиката на страната. Но намаляващият интерес към работните места в сектора засегна цялата индустрия - от Балеарските острови до Коста Брава.

Работодателските организации твърдят, че има около 50 000 незаети работни места, което е парадоксално, като се има предвид равнището на безработица в Испания от 13,65% - едно от най-високите в ОИСР.

Проблемът е "широко разпространен" и може да бъде решен само чрез "сериозни реформи", казва Емилио Галего, генерален секретар на работодателската организация Hosteleria de Espana, като призовава за въвеждане на "спешни мерки".

Осъзнавайки проблема, в началото на юни лявото правителство на Испания обяви облекчаване на правилата за чуждестранните работници. Министърът на труда Йоланда Диас също насърчи сектора да повиши заплатите. Но това послание разгневи някои собственици на ресторанти в Бенидорм, където след преговори със синдикатите те се съгласиха да увеличат заплатите си с 4,5%.

"Ако проблемът се свеждаше до заплатите, пазарът щеше да се адаптира, защото тези, които плащат повече, щяха да имат повече работници", но случаят не е такъв, казва явно разочарованият Фратини. "Когато няма работници, просто няма работници", казва Анджела Кабанас, която заяви пред АФП, че сега предлага "до 2000 евро (2139 долара) на месец", за да намери сезонен кухненски персонал за ресторанта си. Но дори и това не е дало резултат и това лято тя ще отвори само бара.

"Това е драстично решение, но нямам друга възможност", казва Кабанас и признава, че ситуацията я е накарала да се чувства много "обезсърчена".

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 месец

Ами да направят оферти на украйнските''бежанци'' в България.Без това са премного.

12

Стамат

преди 2 месеца

Пратете им малко от жълто-сините,те са по морето и бизнеса с услуги,платени услуги.

11

1-н

преди 2 месеца

Сичкото персонал се е изнесло на Черноморието да бачка за пестин леа