Снимка: Bulgaria ON AIR

Полет на малък самолет вдигна на крак въздушните сили на няколко държави. В крайна сметка машината кацна в България, но пилотите се издирват. Полицията направи и оглед на летището край Търговище, където се оказа самолетът.

На 8 ми юни, малко след 19 часа, малък самолет "Бийчкрафт" навлиза във въздушното пространство на България, след като преди това е прелетял през най-малко четири натовски държави и Сърбия. Пилотът изобщо не реагира на многобройните опити за установяване на радио и визуален контакт от военноввъздушните сили на Унгария, Румъния и САЩ. 

Още по темата

По данни от РВД самолетът извършва две кацания в България.  Първото е на летище "Иново" край Видин. Днес в 8:30 сутринта охранител подава сигнал в полицията, че малък самолет е кацнал без предупреждение. Когато патрулът идва на място, машината вече не е там.

След като излита от Видин, самолетът каца втори път на територията на България -  на летище край Търговище. Служители на МВР го откриват там изоставен, а от пилота и неговия спътник няма следа.

"Той беше открит късно снощи с едно платнище отгоре. Двигателят е бил още топъл. Той е летял на безопасна височина и... са взели адекватно решение. Но спред мен това не е било адекватно решение, защото траекторията на самолета се е насочил към централата "Козлодуй", посочи силовият министър Бойко Рашков.

През цялото време българските служби са получавали информация от военновъздушните сили на натовските държави, през които е прелетял самолетът. Не е ясно обаче защо самолетът не е прихванат, когато навлиза във въздушното пространство на България.

"България под 300 метра няма радарно покритие. Явно целта на полета е била той да не лети много на високо, да се засича. Въпросът е, че в другите държави е могъл да бъде засечен и да бъде прихванат от техните изтребители, но в България това не се е случило", коментира Димитар Страврев от списание "Криле".

Авиоекспертът Анегл Борисов разказва за подобен инцидент в Москва преди 35 години, когато малък самолет каца на Червения площад.

"Един случай, който го направи един германец за реклама. Прелетя през границите на Съветския съюз и кацна на Червения площад да покаже, че техните служби не могат да го засекат", припомни Борисов пред Bulgaria ON AIR.

А анонимният самолет, който разкри сериозни пропуски в охраната на небето на НАТО и  в частност на България, остава на изоставеното частно летище в Търговище. През целия ден разследващи служби правиха оглед, районът остава отцепен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase