Снимка: БГНЕС

Макрон: Путин допусна "историческа" грешка с Украйна, убит шофьор и ранени журналисти на Ройтерс, украински посланик обвини Русия за "откраднато" зърно. Ето и последните акценти от военния конфликт, обобщени от БГНЕС.

 Макрон: Путин допусна "историческа и фундаментална грешка", като нахлу в Украйна, и сега е "изолиран".

"Мисля, и му казах, че той направи историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята", каза той в интервю за френски регионални медии.

"Мисля, че той се изолира", допълни Макрон. "Да се изолираш е едно, но да можеш да излезеш от това е труден път".

Френският президент заяви, че Русия не бива да бъде "унижавана... за да може в деня, в който боевете спрат, да проправим път за излизане с дипломатически средства".

 Шофьор, превозващ двама журналисти на Ройтерс в Източна Украйна, е бил убит, а двамата репортери са леко ранени. Това съобщи говорител на агенцията, цитиран от АФП.

"Двама журналисти на Ройтерс получиха леки наранявания, когато попаднаха под обстрел, докато пътуваха към Северодонецк", се казва в изявление на агенцията.

"Те пътуваха в автомобил, предоставен от подкрепяните от Русия сепаратисти и управляван от определено от сепаратистите лице". Шофьорът на превозното средство е бил убит.

"Ройтерс изразява най-дълбоките си съболезнования на семейството на шофьора за загубата им".

От началото на руската инвазия в Украйна "Репортери без граници" твърди, че най-малко осем журналисти са били убити, докато са отразявали конфликта в Украйна.

ООН осъди убийството на Леклерк-Имхоф и призова журналистите, работещи в конфликтни зони да бъдат защитени в съответствие с приетите резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

"Журналистите, които работят неуморно в Украйна, за да ни информират за реалността на войната, трябва да бъдат защитени от нападения", се казва в изявлението.

 Дипломат обвини Русия, че изпраща "откраднато" зърно в чужбина

Украинският посланик в Анкара обвини Русия, че "краде" и изпраща украинско зърно в чужбина, включително в Турция.

"Русия безсрамно краде украинско зърно и го изпраща в чужбина от Крим, включително в Турция", заяви пратеникът на Киев в Анкара.

"Поискахме помощта на Турция за решаване на въпроса", добави той в съобщение в Twitter.

Преди нахлуването на Русия на 24 февруари Украйна беше основен износител на пшеница и слънчогледово олио.

Анкара поддържаше деликатен баланс с Киев и Москва.

Турция, член на НАТО, достави бойни дронове на Украйна и се опита да действа като посредник в конфликта, но се въздържа от налагане на санкции на Русия, на която разчита за зърно и енергия.

По искане на ООН Анкара също така предложи да помогне за осигуряването на морски коридори за износ на украинско зърно.

По този повод руският външен министър Сергей Лавров заедно с военна делегация на 8 юни ще бъде в Турция за да обсъди въпроса.

От началото на войната цените на хранителните продукти рязко се повишиха, като особено застрашени са страните от Африка и Близкия изток, тъй като зърното не може да бъде доставено поради блокадата на украинските пристанища в Черно море от страна на руския флот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase