Снимка: БГНЕС

Икономиката на Обединеното кралство през 2022 г. е едва разпознаваема от тази, която поздрави кралица Елизабет II преди 70 години.

Маслото, беконът и месото бяха с купони през 1952 г., когато Втората световна война хвърли дълга сянка върху икономика, която беше само една пета от сегашния размер. Парите се брояха в шилинги, мъжете носеха вратовръзки дори в почивните дни, а посетителите на кръчмите можеха да се насладят на халби бира само за 6 пенса.

Днес костюмите и парите в брой са много по-малко позната гледка в британския пъб, докато виното и джинът са станали много по-популярни питиета. Къщите, които някога можеха да бъдат закупени с един доход, сега изискват двойно по-голям.

Но някои проблеми от онази епоха остават познати. Инфлацията беше 11,2%, когато Елизабет стана кралица - в рамките на нивото, което икономистите очакват да видят по-късно тази година.

Обединеното кралство като цяло е по-богато и по-здравословно. Кохортата, родена през 1952 г., е имала доходи, по-високи от средните на своите съграждани през целия си живот, според Института за фискални изследвания. На 70-годишна възраст и мъжете, и жените могат да очакват да живеят седем години по-дълго, отколкото преди седем десетилетия.

Междувременно икономиката претърпя редица бумове и спадове. Петролните сътресения, валутните кризи, финансовите сривове заедно с излизането на Великобритания от Европейския съюз и пандемията отбелязаха периоди на бърз растеж. Преобладаващата тенденция е на експанзия.

Голяма част от това увеличение е подхранено от бума на услугите, които процъфтяват с отслабването на производствения сектор. Докато дерегулацията на банкирането превърна Великобритания в световен финансов център, делът на работните места във фабриките намаля до едва 7% от почти 30% през 1952 г.

Никъде трансформацията на Великобритания не е била по-очевидна, отколкото на пазара на жилища. Средната цена на жилищата е скочила от по-малко от 2000 британски лири - което се равнява на около 60 000 британски лири днес - до рекордните 270 000 британски лири, според Nationwide Building Society.

Целият анализ четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase