Снимка: GettyImages

Русия е изпратила на съюзника си Сирия около 100 000 тона пшеница, открадната от Украйна след нахлуването в страната, съобщи украинското посолство в Бейрут, определяйки доставките като "престъпна дейност".

В изявление до "Ройтерс" посолството заяви, че пратките включват една от тях на борда на плаващия под руски флаг кораб "Матрос Позинич", който в края на май акостира в главното сирийско морско пристанище Латакия.

Данните от Refinitiv показват, че Matros Pozynich товари пшеница на пристанището в Севастопол в Крим - анексиран от Русия от Украйна през 2014 г. - с дата на отплаване 19 май, а мястото на разтоварване е посочено като Сирия.

Сателитни изображения от Planet Labs PBC на 29 май показват същия кораб, акостирал в Латакия.

Посолството на Украйна в Ливан, позовавайки се на украинските правоприлагащи органи, твърди, че зърното на борда на Matros Pozynich е било "откраднато" от украински складове в райони, наскоро окупирани от руските сили.

Руското министерство на отбраната и сирийското министерство на информацията не отговориха веднага на молбите на "Ройтерс" за коментар. Русия и преди е отричала твърденията за кражба на пшеница от Украйна.

"Пшеницата е открадната от съоръжение, което комбинира пшеница от три украински региона в една партида", заявиха от посолството.

"Това е престъпна дейност", заяви то и добави, че се е опитало да се свърже със сирийските власти, но така и не е получило отговор.

Посолството заяви, че през последните три месеца в Сирия са пристигнали повече от 100 000 тона "ограбена" украинска пшеница. При международни цени на пшеницата над 400 долара за тон, това количество би струвало повече от 40 млн. долара.

Информацията не е потвърдена независимо украинските твърдения.

Министерството на информацията на Сирия не отговори веднага на въпросите, изпратени по електронната поща от "Ройтерс", за да коментира обвинението, че страната е получила 100 000 тона открадната украинска пшеница и че доставките представляват престъпна дейност.

То не отговори и на въпроса дали Сирия не е отговорила на украинската кореспонденция по въпроса.

Сирийското министерство на земеделието и служителите на пристанището в Латакия не отговориха веднага на молбите за коментар.

От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Русия е важен източник на внос на пшеница за страната, както за търговски цели, така и за хуманитарна помощ. Москва също така предостави на президента Башар Асад жизненоважна военна подкрепа по време на конфликта, като през 2015 г. изпрати свои военновъздушни сили в Сирия.

По данни на Интерфакс през 2021 г. Русия е поела ангажимент да доставя на Сирия един милион тона пшеница по силата на двустранно споразумение. Сирийският внос на зърно е включвал доставки от Крим.

Първоначално корабът Matros Pozynich е определил дестинацията си за Бейрут, Ливан, но е изключил транспондера си на 25 май край бреговете на Ливан, според данните за проследяване на кораби на Refinitiv.

В сряда корабът отново включва транспондера си и може да бъде проследен да плава на запад, далеч от сирийското крайбрежие, според данните за движението, показани от MarineTraffic.com.

Русия нахлу в Украйна през февруари, започвайки така наречената "специална операция" за разоръжаване и "денацификация" на страната. Украйна и западните ѝ съюзници наричат това неоснователен претекст за война с цел завземане на територия.

В изявление от миналия месец украинското министерство на земеделието заяви, че вече е регистрирана кражба на 500 000 тона пшеница от окупираните райони на страната.

Зърното е било изпращано или в Русия, предимно от Харковска, Донецка и Луганска област, или в Крим от Запорожка и Херсонска област, допълва министерството.

През април Кремъл отрече твърденията за открадната пшеница, като заяви, че не знае откъде идва информацията.

На 25 май руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко беше цитиран от агенция Интерфакс да казва, че Русия категорично отрича съобщенията на западните медии за кражба на зърно от Украйна: "Ние не крадем нищо от никого".

Въпреки това контролираната от Русия украинска област Херсон е започнала да изнася зърно за Русия, съобщи агенция ТАСС, като се позова на Кирил Стремусов, заместник-ръководител на проруската военно-гражданска администрация, в началото на тази седмица. Той не съобщи как е било организирано плащането.

Миналия месец Украйна благодари на Египет, един от най-големите вносители на пшеница в света, за това, че е отклонил руски кораб, натоварен със зърно, което според Киев е било откраднато от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase