Снимка: БГНЕС

Проактивната политика на френското председателство на ЕС е добре дошла и би могла да допринесе за намирането на решение, което да помогне страната да започне по-бързо преговори за присъединяване към ЕС. Това заявиха от кабинета на президента на РС Македония Стево Пендаровски във връзка с появилата се информация за ново предложение на Франция за решаване на спора между София и Скопие.

Още по темата

„Френската република като действащ председател на ЕС обяви засилен ангажимент за намиране на решения на отворените въпроси в Западните Балкани. Следователно дейността на френската дипломация през последните шест месеца, т.е. срещите на политическо и експертно ниво, не са нов опит за пробив, а са напълно в съответствие с декларираните приоритети по отношение на европейското председателство. Целта на всички действия е да се направи крачка напред в диалога с България преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Европейския съвет, обявена за последната седмица на този месец в Брюксел”, се казва в съобщение на президентската канцелария.

По въпроса за включването на българските предложения в преговорната рамка, позицията на Пендаровски е, че по отношение на РС Македония не бива да се допуска прецедент и в преговорната рамка да бъдат включени въпроси, които засягат въпросите на идентичността и не са част от европейското законодателство.

„Преговорната рамка, която ЕС ще приеме, трябва да бъде одобрена и от нашата страна, след което формално би започнал процесът, който ще доведе до начало на преговорите за присъединяване към ЕС”, заявиха от кабинета на македонския президент.

На последния коалиционен съвет на 27-ми май е обсъждана обща визита на президента, премиера и външния ни министър във Франция. Според участници в коалиционния съвет там се очаквало да бъде одобрено предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Българският държавен глава отхвърли днес възможността да участва в такава среща.

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон. Искам да видя реални резултати. Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори”, каза президентът Румен Радев. /БГНЕС

Коментари Напиши коментар

68

Димитър

преди 2 месеца

Казвал съм го и пак повтарям...ще взема лопатата и ще им направя самостоятелен блицкриг на тия северно македонски (менте Българии)...как не ги е срам беееееееееееее майката.....да ви я .... Дано да стане конфликт и да се наложи да ги анексираме най сетне 🙃😉

67

Анонимен

преди 2 месеца

МАКЕДОНСКАТА ПРЕРОДБА КЕ ПОЧАКУВА ОД 22-РИОТ ВЕК!!!

66

БРАТЯ МИЛАДИНОВИ

преди 2 месеца

ДА ЗНАЕШ ПЕНДАРО ЩЕ СТАНЕ, АЛА НА КУКОВО ЛЯТО!!!... "И вече обзети от гробният хлад, те пращаха сбогом на божия свят и шушнеха тихо с гаснееща сила:"Как много те любим, Българийо мила!"" ПЛОВДИВ, 1882 Иван Вазов