Снимка: Pixabay/John_Nature_Photos

Планирате ли европейска ваканция това лято? Внимавайте за агресивни, опасни и пияни шофьори - поне според европейците.

Ново проучване установи, че 79% от тях имат отрицателно мнение за своите колеги шофьори – докато, разбира се, 97% от тях се гордеят със собственото си отлично шофиране.

Проучването сред 12 400 европейци през март 2022 г. е поръчано от френската Vinci Autoroutes, която управлява френските магистрали. То e проведено от социологическата компания Ipsos, която пита най-малко 1000 души във всяка от 11-те държави за техните собствени навици на шофиране и тези на техните колеги шофьори у дома и в чужбина.

Както изглежда, почиващите шофьори ще бъдат в шок. 42% от поляците казват, че шофирането е на принципа "всеки човек за себе си" (в сравнение със само 7% от испанците), докато една четвърт от британците твърдят, че не са същият човек зад волана.

Проучването също така взема национални стереотипи и често установява, че те са верни. Само 16% от италианските шофьори казват, че техните колеги италианци са били учтиви, докато 14% от френските шофьори смятат, че френските шофьори са стресирани.

Вярно е, че британците изглеждат най-самовлюбените, като смятат, че 68% от техните колеги шофьори обръщат внимание на пътя, а под половината са спокойни и учтиви.

Въпреки това, когато става дума за съдене на други нации, нещата изглеждаха малко по-различно. Германците – известни със своите свръхбързи магистрали, твърдят, че само 30% от шофьорите в други страни са агресивни и още по-малко безотговорни.

Най-малко осъдителни са испанците и британците, 70% от които имаха да кажат нещо негативно за приятелите си от континентална Европа. Това звучи като голям процент, докато не чуете за другите.

Ако заминавате за Гърция това лято, може да искате да се наспите добре и да изпиете едно кафе, преди да тръгнете на път, за да сте сигурни, че сте в топ форма. Гърците са най-критични към шофьорските навици на други нации, като 91% от тях използват отрицателни описания за чуждестранните шофьори.

След това те се нареждат и на челно място по самооценки за "негражданско поведение" в собствените си автомобили, като около половината твърдят, че псуват, натискат класона, изпреварват от грешната страна на пътя или изскачат от колата, за да говорят с друг шофьор. Гръцките шофьори са най-често и тези, които се залепят за задницата на "досадната" кола отпред.

Така че дръжте очите си на четири, ако планирате пътуване до Гърция това лято – или помислете за Словакия, която се намира на дъното на класацията.

Гърция също оглавява класацията на шофьорите, които използват телефоните си по време на шофиране, като 77% признават, че разговарят, а 83% съобщават, че използват смартфона си зад волана. Испания е на дъното на тази класация, като 62% използват смартфоните си по време на шофиране.

Гърция също така има и най-висок резултат за опасно шофиране, като около една трета от шофьорите признават за поведение като превишена скорост, преминаване на червен светофар, че не намаляват скоростта при пътни работи и не спазват безопасно разстояние между автомобилите.

Проучването не е единственият кошмар, пред който са изправени летовниците в Европа тази година. "Кармагедонът" тласка цените за коли под наем до рекордно високи нива, докато Обединеното кралство продължава да вижда десетки полети, отменени всеки ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase