Снимка: БГНЕС

Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне стойността на страната в алианса "в тези трудни времена", съобщи пресслужбата на премиера, цитирана от Асошиейтед прес.

Премиерът Еди Рама заяви, че военноморската база Пашалиман, на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде "добавена стойност" за Алианса и че са подготвили проект за реновирането ѝ.

"В тези опасни времена вярвам, че командващите може да помислят да има военноморска база на НАТО в Албания“, каза Рама в реч в сряда.

Албания, която стана членка на НАТО през 2009 г., се присъедини към позицията на САЩ и ЕС в осъждането на войната, която Русия започна в Украйна.

Базата Пашалиман, намираща се близо до залива на Вльора, е изградена през 1950-те години, когато Съветският съюз докара 12 подводници, превръщайки я в единствената си военноморска база в Средиземно море. След развалянето на отношенията между Тирана и Москва през 1961 г., Пашалиман остана военноморска база, приютяваща четирите останали подводници и други малки военни кораби.

Базата беше разграбена, включително материали от подводниците, през анархичната 1997 г. в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа загуби спестяванията си в провалили се инвестиционни пирамиди. Три от подводниците бяха продадени за скрап, докато четвъртата остана, а правителството обмисля дали да я превърне в музей.

Пашалиман беше реновирана от Турция и оттогава се използва като военноморска база за някои военни кораби, патрулиращи в Йонийско и Адриатическо море.

НАТО също така започна работа за модернизиране на албанската авиобаза от комунистическата ера в Кучова, на 85 километра южно от столицата Тирана, което ще позволи използването ѝ за операции на Алианса.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.