Снимка: БГНЕС

Преди четири седмици Германия се съгласи да изпрати десетки противовъздушни оръдия, за да подпомогне защитата на Украйна от руското нахлуване, като част от това, което тя нарече повратна точка след десетилетия на военна сдържаност. Берлин заяви, че може да достави първите танкове "Гепард" през юли. 

Това е твърде бавно, заяви украински парламентарист във вторник, когато руските сили започнаха нападение в източната част на страната.
 
Анастасия Радина, член на украинския парламент, заяви пред Ройтерс по време на Световния икономически форум. "Нека го кажа така: Нека попитаме една майка, която е принудена да седи в мазето с новороденото си дете, което няма бебешка формула. ... Колко далеч от сега е юли за нея?"
 
Молбите на Киев за тежки оръжия се засилиха, след като Москва насочи огневата си мощ към източната и южната част на Украйна. Но една от причините за забавянето на Германия е липсата на боеприпаси, твърдят източници от промишлеността и украинският посланик - факт, който е бил добре известен на Берлин, когато той за първи път е поел ангажимента.
Още по темата
Объркването подчертава как нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари постави Берлин в затруднено положение. Германия е крайно неподготвена за военни действия, заяви началникът на нейната армия, въпреки че разполага с една от най-големите отбранителни индустрии в света, с износ на оръжия на стойност 9,35 млрд. евро през 2021 г. по данни на правителството.
 
Танковете "Гепард" изстрелват серия от 35-милиметрови снаряди, които образуват облак във въздуха, за да спрат идващ самолет. Германия вече не ги използва и разполага с оскъдни запаси от боеприпаси, които трябва да се произвеждат специално.
 
Доставките на оръжия за Украйна "имат смисъл само когато има боеприпаси за тях - това беше ясно на всички още от самото начало", казва източник от индустрията пред Ройтерс, говорейки при условие за анонимност, тъй като темата е чувствителна.
 
Помолен да коментира липсата на боеприпаси, говорител на Министерството на отбраната заяви, че правителството оказва подкрепа там, където това е възможно. На 20 май Берлин заяви, че е намерил боеприпаси и ще изпрати танкове. Запитано как е намерило достатъчно боеприпаси, министерството не отговори.
 
Часове след като Москва започна така наречената "специална военна операция" на 24 февруари, началникът на германската армия заяви в LinkedIn, че му е "омръзнало" от пренебрегването на армията от страна на Германия - и че армията е "повече или по-малко с празни ръце". За да поправи това, на 27 февруари канцлерът Олаф Шолц стартира своята повратна точка или "zeitenwende", като обеща специален фонд за отбрана в размер на 100 млрд. евро (107 млрд. долара).
 
Но вместо спонтанен отговор на инвазията в Украйна, източници от отбраната заявиха пред Ройтерс, че този план всъщност е подхванал предложение на Министерството на отбраната, изготвено месеци по-рано, за преговорите за формиране на неговата коалиция.
 
В този документ, класифициран като поверителен и видян от Ройтерс, се казва, че армията, Бундесверът, ще се нуждае от около 102 млрд. евро, за да гарантира финансирането на големи отбранителни проекти до 2030 г., и се предлага специален фонд извън обичайния бюджет.
 
Планът не беше включен в коалиционния договор от декември 2021 г. Правителството на Германия не отговори на запитване защо не е включен.
 
След като обеща танковете "Гепард", Берлин обеща още тежки оръжия на Украйна. У дома той цели да използва специалния фонд за увеличаване на разходите за отбрана в продължение на 4-5 години, за да достигнат до изискваните от НАТО 2% от икономическото производство. Според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) това би превърнало Германия в третия по големина военен разход в света след САЩ и Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase