Снимка: БГНЕС

В понеделник президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е обезпокоен от действията на Запада, които той нарече "разчленяване" на Украйна, и обвини Полша, че се опитва да завземе западната част на страната, предаде "Ройтерс".

Той не представи доказателства за твърденията си.

"Това, което ни тревожи, е, че те са готови, поляците и НАТО, да излязат, да помогнат за завземането на Западна Украйна, както е било преди 1939 г.", каза Лукашенко по време на предавана по телевизията среща с руския президент Владимир Путин.

Лукашенко, който е близък съюзник на Путин, заяви, че Киев в крайна сметка ще трябва да поиска помощ, за да предотврати завземането на Западна Украйна.

Още по темата
В миналото Москва е предполагала, че Полша се стреми да установи контрол над историческите полски земи в Украйна - твърдение, което Варшава отрича като дезинформация.

Полша е една от най-силните поддръжнички на Украйна, която изпраща оръжия през границата и приема повече от 3 милиона украински бежанци.

През март Беларус заяви, че въоръжените ѝ сили не участват в това, което Москва нарича "специална операция" в Украйна, но тя послужи като отправна точка на Русия да изпрати хиляди войници през границата на 24 февруари.

По силата на пакта за ненападение, подписан през 1939 г. непосредствено преди избухването на Втората световна война, нацистка Германия и Съветският съюз си поделят Полша. По-голямата част от територията, завзета от Москва, сега се намира в Беларус или Украйна. Калининград, бивша германска Източна Прусия, става ексклав на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase