Снимка: БГНЕС

Решението на ЕС да отмени правилата си за дефицита и дълга за една допълнителна година не е извинение за държавите-членки да продължават с хлабавата политика и високите разходи, каза германският финансов министър Кристиан Линднер в призив за повече фискална дисциплина, съобщи Блумбърг.

„Фактът, че държавите-членки вече са в състояние да се отклонят от Пакта за стабилност и растеж, не означава, че всъщност трябва да го направят“, каза Линднер пред Financial Times.

Още по темата

Пактът, който има за цел да държи заемите на държавите-членки под контрол, постановява, че публичният дълг не трябва да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт, а бюджетните дефицити не трябва да надхвърлят 3%.

Някои държави-членки се застъпват за реформи, заявявайки, че някои видове стратегически държавни разходи - като инвестиции в отбрана или смекчаване на изменението на климата - трябва да получат преференциално третиране.

Но Линднер даде да се разбере, че се противопоставя на това и предупреди спирането да не се третира като възможност за преосмисляне на целия правилник на ЕС. „Решението за временна отмяна на клаузата за дефицитите не трябва да се разглежда като прецедент или прелюдия към реформа на фискалните правила“, каза той.

Той призна, че има поле за „повече гъвкавост“ в начина, по който те се прилагат, но настоя, че ЕС се нуждае от „дългосрочен надежден път към намаляване на държавния дълг . . . По отношение на нашата крайна цел трябва да станем по-твърди, а не по-меки”.

С нарастването на инфлацията в групата водещи икономики на Г-7, Линднер твърди, че са необходими бързи действия за връщане към макроикономическата стабилност и това, което той описа като „неутрална фискална позиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase