Снимка: БГНЕС

В петък Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди, че страните, които се фокусират върху подпомагането на Украйна, не трябва да пренебрегват кризите в други страни, които вероятно ще се задълбочат заради войната.

Филипо Гранди заяви, че "колосалната криза" в Украйна ще увеличи броя на разселените хора в световен мащаб значително над 84-те милиона, които достигна в края на 2021 г., като около 6 милиона души са бежанци от Украйна, а 8 милиона души са разселени в страната, предаде "Ройтерс".

"За съжаление глобалната криза с разселването се задълбочава. Мисля, че важното послание... е, че няма само Украйна и не трябва да забравяме останалите", каза Гранди, преди да се присъедини към срещата на министрите на развитието на ЕС в Брюксел.

Още по темата
"На първо място, защото Украйна оказва влияние върху много други нестабилни ситуации, като ги прави по-нестабилни, продоволствената сигурност, енергийната криза, повишаването на цените, нестабилността, а след това това на свой ред може да доведе до повече разселвания", каза той.

Гранди призова членовете на ЕС и други държави да не намаляват помощта за развитие в чужбина заради по-големи разходи, свързани с кризата в Украйна, като например за справяне с притока на бежанци, както например направи Швеция.

"Ако направим това и в същото време отслабим реакцията на други места, това ще има обратен ефект. Тогава ще имаме по-високи разходи на други места, които да покрием", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase