Снимка: БГНЕС

САЩ отвориха посолството си в Киев, Сбербанк напуска Лондонската борса, руският Google е пред фалит. Последните събития от войната в Украйна през изминалото денонощие обобщава БГНЕС.

 Руски войник се призна за виновен за военни престъпления

21-годишният руски войник, обвинен за военни престъпления в първото по рода си дело за убийството на невъоръжен украински цивилен, се призна за виновен в съдебен процес в Киев. Вадим Шишимарин от Иркутск в Сибир призна, че е застрелял 62-годишен мъж близо до село Чупахивка, за да му попречи да съобщи, че руските войски откраднали кола с цел бягство. Мъжът го грози доживотен затвор за военни престъпления и умишлено убийство.

Още по темата

"Чрез този първи процес ние изпращаме ясен сигнал, че всеки извършител, всеки човек, който е поръчал или е съдействал за извършване на престъпления в Украйна, няма да избегне отговорност", написа в Twitter главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

 Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО

Финландия и Швеция подадоха своите кандидатури за присъединяване към НАТО, като с това потвърдиха решението си да се откажат от десетилетия на военен неутралитет, въпреки заплахите за репресии от Москва.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг нарече това "историческа стъпка". Той обеща да ги посрещне "с отворени обятия", а съветник на президента на САЩ Джо Байдън смята, Турция ще преодолее притесненията си относно кандидатурите за членство.

Байдън предложи подкрепа от САЩ на Финландия и Швеция в случай на „агресия“ по време на процеса на кандидатстване.

Няколко други съюзници в НАТО, най-вече Великобритания, предложиха гаранции за сигурност, а Германия предложи съвместни учения.

Финландия, която има обща граница от 1300 километра с Русия, и Швеция, се опасяват, че могат да бъдат бъдещи цели на руска агресия след нахлуването на Москва в Украйна. Обществената подкрепа в двете страни за членство в НАТО рязко нарасна след началото на войната.

 Москва експулсира десетки дипломати

Русия експулсира десетки френски, италиански и испански дипломати в отговор на експулсирането на руски дипломати заради конфликта в Украйна.

Външното министерство на страната съобщи, че 27 испански, 24 италиански и 34 френски дипломати са обявени за "персона нон грата".

И трите страни осъдиха този ход, като италианският премиер Марио Драги го нарече "враждебен акт", който ще затрудни разрешаването на войната с мирни средства.

САЩ отвориха отново посолството си в Киев

Съединените щати отвориха отново посолството си в Киев, след като го затвориха за три месеца поради руската инвазия в Украйна, съобщи Държавният департамент.

$Украинският народ, с нашата помощ за сигурност, защити родината си пред лицето на безсъвестната инвазия на Русия, и затова американското знаме отново се вее над посолството$, съобщи държавният секретар Антони Блинкен.

Украйна ще преговаря за включване в европейския роуминг

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров е предложил на заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер Киев да започне преговори за присъединяване на Украйна към роуминг пространството на ЕС. Информацията бе потвърдена от правителството.

 Руският Google е пред фалит

Руското дъщерно дружество на Google ще подаде подаде заявление за фалит, след като властите запорираха банковата му сметка. Това прави невъзможно изплащането на заплати на персонала и плащанията по договорите с доставчиците, съобщи говорител на Google.

 Сбербанк напуска Лондонската фондова борса

Руската Сбербанк, засегната сериозно от международните санкции, планира да напусне Лондонската фондова борса. Ръководството на банката е изпратило съобщение до Органа за финансов надзор на Обединеното кралство и Лондонската фондова борса, като в него съобщава, че има намерение да спре циркулацията на депозитарни разписки. Това съобщава Анадолската агенция, като цитира изявлението на банката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase