Снимка: БГНЕС

Планът за въвеждането на еврото е публичен от 5 юни миналата година. Този план го е виждало цялото население, качен е на сайта за публично осъждане и са получени няколко технически бележки, които не са свързани с датата за въвеждането. Това заяви министърът на финансите Асен Василев.

Той добави, че този план очертава всички стъпки, които трябва да бъдат направени, за да се въведе еврото на 1 януари 2024 г.

Още по темата
Ефектите върху икономиката от въвеждане от еврото ще бъдат описани, допълни министърът.

Той коментира, че основните причини за въвеждането на еврото са няколко.

"Първата е, че с валутния борд вече сме въвели еврото в икономиката, ако нямаше борд, дискусията щеше да е много по-различна, но ние имаме. Официално приемайки еврото, това ни дава място в стаята, в която се вземат решенията каква да бъде политиката и нашият глас ще се чува, а това е много важно особено в тези тежки кризи, които изискват много нестандартни решения и в икономически, и в политически план в целия свят“, каза Василев.

"Има една много хубава поговорка: "Ако не седиш на масата, си част от менюто". Ние не искаме да сме част от менюто, а искаме да седнем на масата", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase