Снимка: Bulgaria ON AIR

Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство. Това каза чешкият държавен глава Милош Земан след срещата си с българския президент Румен Радев, който е на официално посещение в страната.

Двамата категорично осъдиха и руската агресия в Украйна. Президентът Радев заяви, че и България, и Чехия са съпричастни с украинския народ и оказват хуманитарна помощ, предава Bulgaria ON AIR.

Той допълни обаче, че трябва да се положат усилия за постигане на енергийна независимост, а санкциите над Русия не трябва да вредят на нашите икономики.

"Постигането на климатична неутралност, без да губим нашата конкурентоспособност, е невъзможно без създаване на условия  за развитие на ядрената енергетика", заяви Румен Радев.

Затова, по думите му, ЕС не бива да допуска бързото налагане на модерни възобновяеми технологии за сметка на закриването на базови мощности като въглища, ядрена енергетика, производство на енергия от газ.

Официалното посещение на Румен Радев в Прага продължи със срещи с председателите на Сената и на Камарата на представителите на парламента на Чешката република –Милош Вистрчил и Маркета Пекарова Адамова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase