Снимка: БГНЕС

Беларус предприе стъпки за въвеждане на смъртно наказание за опити за терористични актове, след като активисти се опитаха да саботират части от железопътната мрежа, за да затруднят Русия при разполагането на сили за инвазията ѝ в Украйна.

Долната камара на беларуския парламент одобри промяната в наказателния кодекс на две четения, съобщи информационната агенция "Белта". Сега промяната трябва да бъде подкрепена от горната камара на парламента и от беларуския лидер Александър Лукашенко, за да влезе в сила.

"Деструктивните сили продължават терористичната (и) екстремистка дейност, като се опитват да разклатят ситуацията в Беларус, провокирайки вътрешна нестабилност и конфликти", заяви председателят на камарата Владимир Андрейченко, намеквайки за действията по саботаж на железопътната линия, предаде "Ройтерс".

"Предприемат се действия за изваждане от строя на железопътни съоръжения и релси, обекти със стратегическо значение", каза той. "Действията на терористите не могат да бъдат оправдани."

Русия използва бившата съветска република Беларус, която е неин близък съюзник, като плацдарм, за да започне инвазията си в Украйна на 24 февруари. Минск отрича да е замесен в конфликта, но признава, че територията му е била използвана за инвазията.

През цялото време на нападението опозиционните медии твърдяха, че по беларуските железници са извършвани саботажи, за да се опитат да забавят напредъка на руските сили.

В тези съобщения се казва, че те са се насочили към определена инфраструктура, за да извадят от строя някои железопътни участъци.

Беларуската опозиция, която призова беларусите да блокират пътищата, заяви, че са извършени десетки саботажи.

Още по темата
В началото на април беларуската полиция съобщи, че е задържала поне две групи саботьори и че в един от случаите е открила огън, преди да задържи саботьорите. По нейни данни най-малко двама души са били ранени.

Главният прокурор им е повдигнал обвинения в тероризъм.

Понастоящем в Беларус има смъртно наказание за терористични актове, които водят до загуба на човешки живот, брутални убийства и множество убийства.

При потушаването на протестите заради масовите антиправителствени протести през лятото на 2020 г. понякога хора са обвинявани в тероризъм за престъпления, които по-рано може да са били считани за хулиганство.

Разследващият комитет например заяви, че един човек е обвинен в тероризъм за това, че е залял с червена боя колата на съдия, а друг е обвинен в престъпление за това, че е хвърлил камък по прозореца на прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase