Снимка: БГНЕС

В деня на посещението на Антонио Гутериш, украинската столица Киев бе обсипана от руски ракетен обстрел, като президентът Володимир Зеленски обвини Москва, че с атаката си се опитва да унищожи ООН.

Поразена е жилищна сграда, като се съобщава за един загинал, а ранените са над 10.

Пет ракети полетяха в небето над Киев вчера вечерта. Ударено е военно съоръжение и жилищен блок в ниските му етажи. Там е пламнал голям пожар, унищожил напълно първия и втория етаж. 10 души са настанени в болница, а до този момент има един загинал, предаде Bulgaria ON AIR.

Атаката идва в деня, в който ръководителят на ООН Антонио Гутериш посети украинската столица и се срещна с президента Володимир Зеленски. Държавният глава беше категоричен, че бомбардировката не е случайна.

"Това говори много за отношението на Русия към глобалните институции. Говори за усилията на руското лидерство да унижи ООН и всичко, което организацията представлява. Затова е необходим силен отговор. Трябва да продължим да се борим", допълни Зеленски.

Зеленски, заяви, че преди няколко дни Гутериш е стоял на дългата маса за преговори в Кремъл, а сега на километър от него ехтят взривове. Генералният секретар на ООН и екипът му са били шокирани от близостта на руските удари, но всички са "в безопасност", заяви говорител на делегацията.

Междувременно руската агресия продължава и в други градове на Украйна. В Мариупол - на силен обстрел е била подложена военнополева болница в завода "Азовстал". Атаката е от тази нощ - 100 пациенти са ранени, има и един загинал.

Украинските власти планират за днес операция по евакуацията на цивилните, които се крият в "Азовстал". Смята се, че стотици мъже, жени и деца все още са в подземията на обекта.

Отделно спасило се от обстрел дете от Мариупол разказа как със семейството си са избавили от сигурна смърт и своя домашен любимец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase