Снимка: БГНЕС

Молдова е изправена пред нов "много опасен момент", заяви заместник министър-председателят на страната и предупреди, че неназовани сили се опитват да подклаждат напрежението след поредицата от експлозии в сепаратисткия регион Приднестровие тази седмица.

На брифинг с журналисти Нику Попеску заяви, че през последните дни правителството му е наблюдавало "опасно влошаване на ситуацията" след атаките с гранати срещу "министерството на сигурността" в сепаратисткия регион Приднестровие в понеделник. Нападенията с гранатомети представляват "много опасен нов момент в историята на нашия регион", каза той и добави, че в отговор институциите на Молдова са били поставени в състояние на повишена готовност, предаде в. "Гардиън".

Нарастват опасенията, че Молдова и Приднестровието могат да бъдат въвлечени в конфликта в Украйна. Преобладаващо рускоезичният регион на Приднестровието в Източна Молдова се контролира от проруски сепаратисти от 1992 г. насам след кратка война, когато Москва се намеси на страната на бунтовниците.

Миналата седмица високопоставен руски командир заяви, че получаването на контрол над Южна Украйна ще помогне на Русия да се свърже с Приднестровието, което има 453-километрова граница с Украйна. В понеделник последваха поредица от мистериозни експлозии, насочени към "министерството на държавната сигурност" на Приднестровието, радиокула и военно поделение.

"Анализът ни до момента показва, че в региона съществува напрежение между различни сили, заинтересовани от дестабилизиране на ситуацията, което прави Приднестровието уязвимо и създава рискове за Република Молдова", каза Попеску, който добави, че мнозинството от молдовците, включително тези в Приднестровието, искат да останат извън войната.

Правителството на Молдова, което не контролира Приднестровието, работи по няколко хипотези за причината за нападенията, каза той, като добави, че това може да е провокация или "резултат от напрежението на някои сили в този регион". Той добави: "Не можем да посочим точно с пръст или да обвиним някого, но това, което виждаме, е, че наистина има някои сили в региона, които работят за дестабилизиране на ситуацията в този регион."

Според Попеску, който е и външен министър на Молдова, миналата седмица приднестровските власти са обявили, че спират всички мъже в бойна възраст да напускат региона, което той определи като знак, че "все още не сме излезли от зоната на потенциалната опасност".

Молдова е получила публични и частни уверения от Москва, "че Русия продължава да признава териториалната цялост на Молдова", каза той и добави, че "предвид ситуацията в региона оставаме много бдителни".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в четвъртък, че неотдавнашните инциденти в Приднестровието са опит за въвличане на страната в конфликта в Украйна.

Приднестровските власти обвиниха Украйна за нападенията, докато Киев посочи с пръст Русия, заявявайки, че Москва се опитва да дестабилизира региона.

Един от високопоставените дипломати на ЕС заяви, че инцидентите са "очевидно подготвени от самата Русия", като това мнение се основава на техния анализ на ситуацията, а не на източници от разузнаването. "Не смятаме, че ще има активен конфликт", каза дипломатът, "но никога не се знае, защото те [Русия] са правили безумни неща".

Една от най-бедните страни в Европа, Молдова, се бори с големия приток на бежанци и с икономическите последици от войната, която е спряла близо 15% от износа ѝ.

По данни на молдовското външно министерство в Молдова са пристигнали около 95 000 души, бягащи от войната в Украйна, което се равнява на 3,5 % от населението. Въпреки че броят им се стабилизира и дори намаля напоследък, бившата съветска държава все още се адаптира към новопристигналите, като украинските бежанци вече представляват едно на всеки 10 деца в Молдова.

Войната има и "големи отрицателни икономически последици", казва Попеску, тъй като до 14% от износа на Молдова, който е бил насочен към Украйна, Беларус и Русия, "практически е спрял". Инфлацията се е покачила до 22%, а цената на молдовския внос се е повишила, тъй като близкото украинско пристанище Одеса - най-евтиният начин за транспортиране на много стоки - вече не е достъпно.

Молдова търси икономическа подкрепа от ЕС, както и евентуално членство в блока.

Правителството в Кишинев подаде молба за членство през март, скоро след като Украйна обяви желанието си да се присъедини към ЕС, и е заето да отговаря на стотици въпроси от Брюксел относно готовността си да се присъедини.

Миналата седмица молдовското правителство обяви, че е представило на Брюксел първоначален въпросник, отговарящ на 369 въпроса; в момента то работи по втори документ, обхващащ 2000 други запитвания относно съвместимостта на страната с правото на ЕС.

"Ние сме страна с европейска история, европейска идентичност, европейски език, а нашият румънски език вече е официален език на ЕС, така че това прави нещата много по-лесни", каза Попеску и добави, че Молдова е доказала, че умее да сменя правителства с демократични средства.

Но дори държавите членки на ЕС, които симпатизират на кандидатурите за членство на Молдова, Украйна и Грузия, твърдят, че тези страни едва ли ще се присъединят скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase