Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон бе изведен от охраната си по време на посещение в предградие на Париж, след като беше нападнат с чери домати при първата си публична изява след изборната му победа в неделя.

Макрон разговаряше с малка тълпа на пазар в Сержи, когато някой от тълпата хвърли шепа чери домати в негова посока.

Доматите удариха минувач и не уцелиха президента, но доведоха до викове сред тълпата, а охраната му извика "снаряд", преди да отвори чадър, за да предпази Макрон от по-нататъшна атака.

След това той беше отведен от местопроизшествието.

Макрон каза, че посещава Сержи, район с около 65 000 души, разположен на около 30 километра от центъра на Париж, за да покаже ангажимента си да слуша и управлява всички французи, без значение за кого са гласували.

Почти половината - 48% - от избирателите в предградието избраха крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон в първия тур на президентските избори на 10 април, като Макрон изоставаше далеч назад с едва 23,7%

"Дойдох да кажа, че чух гласовете на всеки един и че ще продължа да се ангажирам с кварталите, които са най-затруднени… всеки ден", заяви Макрон преди инцидента.

На записа се чува как самият президент казва "Не съм пострадал сериозно" преди да бъде отведен настрани от своите бодигардове. От полицията съобщават, че човекът, предизвикал инцидента, е бил задържан.

Това не е първият подобен инцидент срещу Макрон - през септември миналата година, по време на среща с избиратели, мъж замеря президента на Франция с яйце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase