Снимка: архив, БГНЕС

Днес Рим навършва 2775 години. Според легендата на Марк Теренций Варон съобразно астрологическите изчисления на астролога Луций Таруций, Ромул е основал Рим на 21 април през 753 година преди новата ера. Затова 21 април се смята за рождения ден на Вечния град, предаде БНР.

Пръв започнал да го чества император Клавдий 800 години след тази предполагаемата дата. В периода 1923 г. и 1945 г. по времето на Мусолини  тържества не се провеждат, но след това се възобновяват и даряват отново веселие, култура и познания.

„Силата на Рим“ по едноименния документален филм, излязъл по екраните за настоящият му рожден ден,  ще може да се усети отново  присъствено  чрез многобройни и разнообразни инициативи. Като се започне от Circo Massimo -най-голямата римска арена с представяне на ценностни ритуали от римската култура и шествия из историческия център.

Посещенията в музеите са безплатни, организирани са редица театрални спектакли, забавни игри за всички възрасти до неделя включително.  

„Фестивалът на пържената храна във фунийка“ ще е под знака за пестене на енергия, без употреба на пластмасови изделия, а само от хартия и стъкло. Ще предлага само римски специалитети. Турист, неопитал кифличките Маритоци, все едно е пропуснал да се полюбува на фонтана Треви или на Колизеума, казва една римска поговорка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase