Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира понижение с 2 процентни пункта на прогнозата за растежа на световния БВП за 2023 г. спрямо настоящата базова прогноза от 3,6% в случай на по-нататъшно затягане на санкциите срещу Русия. Това се посочва в глобалния икономически доклад на МВФ, представен във Вашингтон.

В документа се разглежда неблагоприятен сценарий за световната икономика, "при който санкциите срещу Русия се засилват още повече". В този хипотетичен сценарий те включват, наред с други неща, "допълнителни петролно и газово ембарго, както и изключване на Русия от голяма част от световната финансова и търговска система".

"В доклада подчертаваме, че има редица негативни рискове, които могат да възникнат през следващата година. Един от тях, по-специално, е затягането на санкциите", заяви Пиер-Оливие Гуринча, главен икономист на фонда, на брифинг.

"В доклада имаме раздел с негативен сценарий, в който оценяваме какво би се случило, ако има затягане на санкциите, съчетано с по-ниско потребителско доверие и известна нестабилност на финансовите пазари, и смятаме, че това би довело до по-дълбока рецесия и преразглеждане на глобалния растеж надолу с около 2% от глобалния БВП", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

В основната част на доклада на МВФ се отбелязва, че според настоящата основна прогноза световният БВП ще нарасне с 3,6% през тази година, а за 2023 г. се предвижда подобен темп на растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase