Снимка: БГНЕС

Русия и Беларус няма да получават латвийски "златни визи" до 30 юни 2023 г. съгласно вчерашно прието решение на парламента, предаде ДПА.

Тези визи дават право на постоянно пребиваване на лица от държави извън ЕС срещу инвестиции в страната, пише БТА.

Още по темата
Латвийските депутати допуснаха изключения за професионални или образователни цели, както и за събиране на семейства. С новите разпоредби се затягат законовите изисквания за издаване и отнемане на разрешителни за постоянно пребиваване в балтийската република. Такъв документ например ще се отказва или отменя за лица, които подкрепят военни престъпления. Това ще важи и при разглеждане на въпроса за получаване на гражданство.

По данни на миграционните власти в Латвия е издала временни разрешителни за постоянно пребиваване на над 10 хиляди граждани на Русия. Малко повече от половината от тях са придобили това право чрез закупуване на имот и "златна виза". Освен това към 40 хиляди руски граждани са с постоянно право на пребиваване в Латвия.

Спорът за "златни визи" от отдавна съществува. Тяхната цел е да дават достъп до всички страни от ЕС заради свободното придвижване вътре в блока. Имайки предвид и военното нахлуване на Русия в Украйна, ЕС призова страните членки да прекратят практиката за издаване на въпросния документ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase