Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Унгария привика посланика на Украйна Любов Непоп заради обидни коментари от страна на Киев относно позицията на Будапеща по отношение на нахлуването на Русия.

Новината идва на фона на обтегнатите отношения между двете съседни държави, като преди седмица Унгария обвини Украйна в опит да повлияе на изборите в страната в полза на опозицията.

В коментарите си, публикувани три дни след преизбирането на националистическия министър-председател Виктор Орбан, външният министър Петер Сиярто заяви, че Унгария е осъдила инвазията на Русия, признала е суверенитета на Украйна и е приела стотици хиляди бежанци, бягащи от войната, предаде "Ройтерс".

"Време е украинските лидери да спрат със своите обиди, насочени към Унгария и да уважат волята на унгарския народ", каза Сиярто, имайки предвид преизбирането на Виктор Орбан за премиер на страната. В неделя неговата партия "Фидес" спечели вота с убедителна преднина пред опозицията.

Изявлението на Сиярто дойде в отговор на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че Орбан ще трябва да избира между Москва и "другия свят" и че унгарският лидер се страхува от руското влияние.

Унгарският премиер осъди инвазията на Русия в Украйна, но също така се въздържа от критики към руския президент Владимир Путин. Унгарският премиер също така отхвърли идеята за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия за Европейския съюз, като каза, че това би разрушило икономиката на Унгария.

Виктор Орбан спечели убедителна победа на изборите в неделя, след като избирателите подкрепиха самообявената му визия за консервативна и нелиберална държава и се отърсиха от опасенията за десетилетните близки бизнес връзки на Будапеща с Москва.

Орбан отдавна е трън в очите на властите на Европейския съюз в Брюксел, а предпазливата му позиция по отношение на войната предизвика критики от страна на полските националисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase