Снимка: БГНЕС

Въпреки, че руският президент Владимир Путин заплаши ЕС, че Русия ще спре доставките на газ на 1 април в случай, че получи отказ да се плаща в рубли, в момента Европа продължава да бъде снабдявана с природния ресурс.

Преговорите, целящи прекратяване на войната, щяха да бъдат подновени чрез видеовръзка, тъй като украинските сили постигнаха по-голям напредък на терен в контраатака, която отблъсна руснаците от Киев и прекъсна обсадата на някои градове в северната и източната част на страната, предаде „Ройтерс“.

След като не успя да превземе нито един голям украински град в рамките на пет седмици война, Русия твърди, че е преместила фокуса си към югоизточната част, където подкрепя сепаратистите от 2014 г. насам.

Районът включва пристанището Мариупол, сцена на най-тежката хуманитарна криза по време на войната, където според ООН хиляди хора са загинали след повече от месец под руска обсада и непрестанни бомбардировки.

Червеният кръст се надяваше да започне евакуация от града в петък с първия конвой с помощи, но Украйна заяви, че Русия е попречила на автобусите да достигнат до него в четвъртък.

Още по темата
Западните санкции, наложени заради войната, изключиха Русия от голяма част от световната търговия, но бяха направени изключения за петрола и газа.

Путин подписа заповед, с която определи краен срок до петък, в който купувачите от "недружелюбни" държави да плащат за газа в рубли или да бъдат отрязани от мрежата - искане, което западните клиенти отхвърлиха като опит за пренаписване на договорите, които изискват плащане в евро. Германия, най-големият купувач, нарече това "изнудване" и тази седмица предупреди за потенциална извънредна ситуация, ако доставките бъдат ограничени.

Въпреки това днес няма признаци за незабавно прекъсване. Потоците по два от трите основни газопровода, по които руският газ постъпва в Европа - "Северен поток 1" през Балтийско море и през Украйна в Словакия, останаха стабилни.

Потоците по другия основен маршрут - газопровода "Ямал-Европа" през Беларус - бяха обърнали посоката си и сега доставят газ от Германия за Полша, но това се е случвало и преди и се предполага, че не означава непременно нова политика.

Руският газов гигант  Газпром заяви, че продължава да снабдява Европа през Украйна в съответствие със заявките на незначително намалелите потребители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase