Снимка: БГНЕС

Има вероятност след 15 май "Нафтена индустрия Сърбие" (НИС) да остане без суров петрол. Адриатическият петролопровод ЯНАФ заяви, че най-вероятно няма да има възможност да доставя суровината на компанията, чийто мажоритарен собственик е "Газпромнефт", съобщава белградският вестник "Политика". 

Това може да не се случи единствено ако дотогава конфликтът в Украйна бъде прекратен.
Още по темата
Хърватската компания за пренос на суров петрол ЯНАФ заяви, че в санкциите срещу Русия е обхванат и договорът за транспорт на суров петрол, сключен със сръбската компания НИС, и ако не се стигне до промени, този договор няма да може да се реализира от средата на май тази година, докато санкциите останат в сила, предаде БТА.
 
Източник на вестник "Политика" заяви, че без ЯНАФ няма да може да работи и рафинерията в Панчево, която по този начин получава около 3,2 милиона тона петрол годишно.
 
Ако до 15 май не се стигне до прекратяване на войната в Украйна, Сърбия ще се окаже в трудно положение, тъй като местното производство на петрол е около 800 000 тона годишно и НИС покрива 70 процента от нуждите на сръбския  пазар от петролни деривати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase