Снимка: БГНЕС

Страните от Г-7 отхвърлят искането на Русия доставките на руски енергийни суровини да бъдат плащани в рубли. Това заяви днес германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Министърът обяви, че министрите на всички страни от Г-7 са напълно единодушни, че това би било едностранно и явно нарушение на действащите договори.
 
След онлайн заседанието на енергийните министри на Г-7 Хабек заяви, че плащането в рубли е неприемливо и призова засегнатите компаннии да не изпълняват искането на руския президент Владимир Путин.
Още по темата
 
Запитан по-рано днес дали Русия може да свие газовите доставки за европейските клиенти, ако те отхвърлят искането за плащане на руския газ в рубли, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Очевидно няма да доставяме газ безплатно”.
 
По-рано днес Кремъл обяви, че Москва работи по методи, които да ѝ дадат възможност да получава плащанията в рубли и ще предприеме необходимите действия в случай на отказ от ЕС. 
 
Руската централна банка, правителството и „Газпром”, който извършва около 40% от вноса на синьо гориво в Европа, трябва да представят предложенията си на Путин до 31 март.  
 
На срещата на европейските лидери в края на миналата седмица не се стигна до единна позиция по руското искане. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase