Киев депозира молба за членство в ЕС след започване на военните действия на Русия срещу Украйна преди две седмици. Преди седмица ЕП призова ЕК да даде статут на Украйна на кандидат-член. А в края на тази седмица  във Версай лидерите на страните-членки изключиха бързо присъединяване на Украйна, но оставиха вратата за Киев открехната.

Те записаха в приетия документ, че Европейският съвет признава европейските стремежи на Украйна, която принадлежи към европейското семейство, но също и че очакват становището на ЕК по въпроса според съотетнитте разпоредби от договорите, както и на молбите за членство на Грузия и Молдова, последвали молбата на Украйна.

Още по темата
В предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR водещата Милена Милотинова разговаря по темата с евродепутатите Александър Йорданов, ГЕРБ - СДС, Петър Витанов, БСП, и Илхан Кючюк, ДПС.

"Трябваше много по-рано да се помогне на Украйна  - веднага след анексирането на Крим. Страната се намира във формулата на Източното партньорство - тя е партньор на ЕС. Можеше да се помисли преди инвазията или в началото на инвазията за една стъпка напред - придобиването на статут на кандидат-член на ЕС. Много късно ЕП (б.р. - миналата седмица) призова ЕК за даване на кандидат-членски статут. Отдавна съм призовавал това да стане, но тези, които преди време призовавахме, оставахме неразбирани, а сега най-много шум в залата на ЕП вдигнаха именно тези, които бяха пасивни при дебатите преди това," заяви Александър Йорданов.

"Считам, че получаването на този статут - било то на кандидат-член, или пък директно на право на членство в ЕС, противоречи на всички досегашни правила, противоречи на договорите за ЕС и за функционирането на ЕС и би създало опасни прецеденти. Още повече, няма да е справедливо към страни, които чрез реформи се стремят да постигнат критериите и стандартите, които позволяват кандидатстване за членство или пък директно членство. Затова считам, че това не е удачната формула. ЕС трябва да е ангажиран за намиране формула за мира. Дипломацията не бива да си тръгва, според мирът няма да се установи със самолети, а с активно политически действия. Политическият отговор със санкциите вече се вижда. ЕС може да помогне и със средства," коментира Петър Витанов.

Илхан Кючюк заяви, че той и политическата група "Обнови Европа" са категорично за кандидат-членски статут на Украйна.

"Чл. 2 от Договора за ЕС означава принадлежност към европейските ценности. Една от тези ценности, изчерпателно изброени в чл. 2, е правото на самоопределение и правото на свободен и достоен живот. Украинците ни покаха през последните дни, че се борят точно за тези принципи и ценности, които са и  ценности на ЕС. Как по друг начин да определим техните действия и как по друг начин да им отговорим?" коментира Кючюк. 

На въпрос на Милена Милотинова това важи ли и за Грузия, Кючюк отговори: "Никога не съм споделял, че трябва да бъдат занижени стандартите, защото основният аргумент по отношение и на Украйна, и на Грузия, и на Молдова е, че стандартите ще бъдат занижени. Не, няма да бъдат занижени, стандартите са залегнали в Копенхагенските критерии и те са приложими за всички държави. Няма как да това да бъде еднакво приложимо обаче за Грузия и за Молдова," коментира Кючюк.

"Заради спешната ситуация с войната и заради всички усилия, които полага ръководството и гражданското общество на Украйна да бъде от това цивилизационно пространство, те доказват, че искат да бъдат част от един свят, който е цивилизационно отговорен за тяхното бъдеще и правото им да принадлежат в съюзи, от които те самите искат да бъдат част - ЕС и  НАТО," заяви Кючюк.

Как ще се отразят санкциите, да се доставя ли военна помощ за Украйна и как евродепутатите коментират думите на руския президент за привеждане на ядрените сили в готовност - вижте целия разговор на Милена Милотинова с тримата евродепутати във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase