Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към Европейския парламент на специалната му сесия.

"През последните няколко дни вече не знам как да поздравявам хората. Не мога да кажа добър ден или лека нощ, защото за някои това е последният им ден", започна своята реч лидерът на Украйна. Той заяви, че случващото се в страната му е трагедия и народът му се бори за земята, свободата и живота си.

Зеленски обясни, че Украйна е блокирана - никой не може да влезе или излезе.

"Никой няма да ни пречупи, защото сме украинци", заяви Зеленски и добави, че атаката на Русия е насочена и към украински деца, като 16 са загинали само вчера.

"За някои от нас днес е последният ден. Искаме децата ни да бъдат живи и мисля, че е справедливо. Само вчера в Украйна бяха убити 16 деца. Каква военна заплаха са децата?, попита той. Украинският президент призовава парламента да "докаже, че сте заедно с нас", да докаже, че няма да отблъсне Украйна и да докаже, че са "истински европейци".

Зеленски, който говори по видеовръзка, получи овации.

Освен това президентът на Украйна заяви, че атаките срещу източния град Харков представляват държавен тероризъм, извършен от Русия.

Владимир Зеленски нарече удара на Русия срещу центъра на Харков и сградата на администрацията военно престъпление и съзнателно унищожаване на хора. "Злото, въоръжено с ракети, бомби и артилерия, трябва да бъде спряно незабавно. Унищожено икономически. Трябва да покажем, че човечеството е в състояние да се защити", каза той.

Имаше емоционални сцени при откриването на специалната сесия на Европейския парламент, в която се обсъждаше конфликтът в Украйна. Тя започна с овации за посланика на Украйна, като евродепутатите се изправиха на крака, носейки тениски с украинското знаме.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола благодари на президента Зеленски.

"Господин президент, благодаря ви, че показахте на света какво означава да се изправите. Благодаря ви, че ни напомнихте за опасностите от самодоволството", каза тя в реч, в която похвали героизма на украинския народ, защитаващ своята страна.

Метсола също така каза, че парламентът приветства молбата на Украйна да стане член на ЕС и ще работи за превръщането на това в реалност.

"Без вас Украйна щеше да бъде сама. Борим се за оцеляване и сме много решени, също колкото искаме да бъдем равноправна част от Европа", заяви Зеленски.

Не знаех, че това трябваше да бъде цената на европейското единство. Много е висока, хиляди загинаха. Две революции и една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата и желанието да сме равни, да сме такива като вас. Ние жертваме украинския народ - най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим. Често казваме, че ще спечелим, ще победим всичко и всички. Много се радвам, че може да видите с очите си онова, което се случва. Ние наистина ще победим, убеден съм, че това ще се случи", категоричен бе украинският президент.

"ЕС ще бъде много по-силен с нас. Ние показахме силата си и че сме равни. От ваша страна можете да ни докажете, че сте до нас, че няма да се откажете от нас", категоричет бе той.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase