Снимка: архив, БГНЕС

Десетки белгийски учени подписаха открито писмо до властите, в което призовават за отпадане на противоепидемичните мерки. Призивът им бе поместен във водещи медии в навечерието на утрешното заседание, на което се очакват първите плахи стъпки в такава посока.

Според учените - лекари, вирусолози, представители на академичната общност, отслабването на вируса на COVID поставя под съмнение нуждата от ограничения на обществения живот. Те отбелязват, че всички епидемични показатели в страната се подобряват и настояват съответните решения за отпадане на ограниченията да се вземат по-скоро.

Още по темата

Някои от мерките вече са необясними - защо например 25-годишен здрав младеж да не може да тренира колективен спорт, след като не е ваксиниран с препарат, неспособен да забави разпространението на вируса, питат учените. По техните думи ограниченията се превръщат в навик, от който политиците и част от обществото трудно ще се откажат бързо. Отправен е призив за политическа смелост, каквато бе проявена през 2020 г. с решението за спиране на обществения живот в началото на пандемията.

Краят на кризата днес не зависи от здравната обстановка, а от политическо решение, пишат авторите на писмото. Те се опасяват, че безкрайното продължаване на контрола над обществото със здравен претекст ще нагнети напрежение и ще доведе до увеличаване на недоволните, а от това може да се възползват екстремистките движения.

В последните месеци в Белгия се състояха няколко многохилядни протеста срещу противоепидемичните мерки, включително с искания за оставка на правителството. Утре властите се очаква да смекчат част от ограниченията, но засега ще се запази приложението на сертификатите за COVID, които предизвикват най-силни възражения.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 11 месеца

До Анонимен 58, Хипондриче мамино.

57

Анонимен

преди 11 месеца

Защо в Дания при над 40 000 дневно нови заразени имат само 30 в интензивните и х десетина починали? И не е въпроса в по-доброто лечение, защото в болниците са 1000 души. Останалите 40 000 всеки ден, стоят 5 дни в къщи с хремата си и после обратно на работа. Ваксините правят разликата в протичането и тежестта . Затова махнаха и мерките.

56

Анонимен

преди 11 месеца

С други думи смисъл от мерките никога не е имало! Да не го забравяме това!