Снимка: Pixabay
Според анализ на "Грийнпийс", тази зима в Европа може да бъдат извършени най-малко 100 000 "призрачни полета". Причината за това са правилата на ЕС за използване на слотовете на летищата, съобщава БГНЕС.
 
Целта на празните и ненужни полети е да се позволи на авиокомпаниите да запазят правата си за излитане и кацане на големи летища, но те биха могли да генерират до 2,1 млн. тона емисии на парникови газове - или толкова, колкото 1,4 млн. средни бензинови или дизелови автомобила за една година, твърдят от "Грийнпийс".
 
"Изискването на Европейската комисия към авиокомпаниите да летят с празни самолети, за да изпълнят произволна квота, е не само замърсяващо, но и изключително лицемерно, като се има предвид тяхната реторика за климата", заяви Хервиг Шустер, говорител на кампанията на "Грийнпийс" "Европейска мобилност за всички".
 
"Емисиите от транспорта нарастват неимоверно", каза той. 
 
"Би било безотговорно от страна на ЕС да не прекрати призрачните полети и да забрани полетите на къси разстояния, когато има разумна железопътна връзка."
 
С настъпването на COVID пандемията Европейската комисия намали от 80% на 25% референтната стойност за полетните операции, която авиокомпаниите трябва да изпълняват, за да запазят свободните си слотове. През декември миналата година обаче Брюксел повиши показателя на 50%, а през март той отново нарасна на 64%. 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase