Снимка: Bulgaria ON AIR

Евродепутатът от БСП Петър Витанов очаква да има разширяване на акцента за Западните Балкани след президентските избори във Франция, които ще се проведат през април. Попитан какво е виждането му за посещението на премиера Кирил Петков в РСМ, той отговори:

"Първо трябва да си зададем въпроса ние какво искаме да бъде договорено, искаме ли да имаме споразумение, или точно обратното. Ние трябва да имаме двустранно споразумение, което да гарантира Договора за добросъседство от 2017 година, който да бъде и в основата на започване на преговорите. А какво постигнахме вчера? Тази, която е със символичен характер, е с възстановяването на въздушната линия София - Скопие. Успяхме и да постигнем краткото наименование Северна Македония да бъде използвано само и единствено за държавата. За този въпрос се работи година и половина".

В преговорите се търсеше разбирателство по по-леките теми, което е нормално. "Крайно неприятно беше деградиринато в отношенията между двете страни", допълни Витанов в студиото на "България сутрин".

По думите македонците трябва да влязат в ЕС и да имат истинска интеграция.

Още по темата

За избора на новия председател на ЕП - Роберта Мецола и какви са очакванията към нея той коментира: "До известна степен беше очакван поради няколко причини. Тя спечели вътрешния избор в рамките на Европейската народна партия доста изненадващо с над 70% и успя да надвие авторитетни евродепутати."

"От друга страна имаше едно гласно споразумение, подписано от председателите на големите политически семейства, в което постът на председател на ЕП беше на ротационен принцип. И втората част в споразумението беше председателството да поеме колега от ЕНП", каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

Според него личността ѝ не е съвсем безкритична.

"За България тя имаше активна позиция за летните протести от 2020 година. Не се изказа много ласкаво за тях, напротив. Беше критична, твърдейки, че са провокирани и заплащани отвън. А най-голямото предизвикателството пред нея ще бъде икономическата трансформация на Европейския съюз. Да се доведе до край законодателството, което обуславя "зелената сделка". Големите предизвикателства са свързани и с върховенството на закона. Покрай плановете за възстановяване и устойчивост ЕС отпуска безпрецедентно големи суми, които трябва да се разходят справедливо и ефективно, защото имаме твърде много случаи, в които много хора са облагодетелствани покрай евросредствата", допълни Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че отношенията с Русия също ще бъдат едно от предизвикателствата пред Мецола.

"Виждаме една постоянна ескалация на напрежението в региона и ЕС би следвало да прецени какъв подход ще има, и каква е целта на ЕС - да провокира допълнително напрежение или да търси деескалация на това напрежение. Трябва да имаме балансиран подход, основан на взаимно уважение", подчерта евродепутатът.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 4 месеца

всичко от 1913 зацикля и заради ВМРО , има българска фракция , ама има и федеративно ВМРО на което сърбите плащат от Белград с Тодор Паница и едните и другите се трепат и накрая менча кърничева убива Тодор Паница . и България след загубите по балканската война не може да се разправя за македония и забранява ВМРО , ама нелегално действат и бълг власти не ги закачат

5

ЕС ЕС Социализъм

преди 4 месеца

До Анонимен: "СОЦИАЛИЗЪМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ! СОЦИАЛИСТИТЕ СА НЕДОРАЗВИТИ СЪЩЕСТВА!" АХА! Това обяснява положението в ЕС! - Всички правят социална политика ама имената на партиите им са гейски и не съответстват!

4

Анонимен

преди 4 месеца

СОЦИАЛИЗЪМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ! СОЦИАЛИСТИТЕ СА НЕДОРАЗВИТИ СЪЩЕСТВА!