Снимка: Pixabay
Тази година грипният вирус се разпространява в Европа с много по-бързи темпове от миналата. Това от своя страна поражда опасения за възможна двойна епидемия (т.н. „туиндемия") от грип и коронавирус. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).
 
Миналата зима грипният вирус почти е изчезнал поради ограниченията, свързани с COVID-19. Тази година обаче циркулира по-активно поради облекчаването на антивирусните мерки.
 
Броят на пациентите с грип в отделенията за интензивно лечение в болниците в Европа нараства непрекъснато, като през последната седмица на 2021 г. достига 43. 
 
Бързото увеличаване на броя на инфекциите може да доведе до необичайно дълъг грипен сезон. Това мнение сподели главния експерт по грип в ECDC Паси Пентинен.
 
"Ако започнем да отменяме всички мерки, много се притеснявам за грипа в тази ситуация, тъй като от дълго време в Европа почти нямахме грипна циркулация. Възможно е да се отклоним от обичайните сезонни модели", каза той.
 
Според данни, публикувани от Министерството на здравеопазването на Франция миналата седмица, три региона, включително Париж, вече са изправени пред грипна епидемия. В страната са регистрирани 72 тежки случая на грип с 6 смъртни случая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase