Снимка: БГНЕС

Полша, която пое ръководството на най-голямата организация за сигурност в блока, предупреждава, че от няколко седмици Източна Европа е изправена пред перспективата за голяма военна ескалация.

Министърът на външните работи на Полша предупреди днес, че Европа е по-близо до война от когато и да било през последните 30 години, след като Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението в Украйна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години", заяви полският външен министър Збигнев Рау по време на обръщението си към пратениците на 57-те членки на ОССЕ днес, цитиран от TRT World.

Без да назовава Русия, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа", каза той, откривайки едногодишното председателство на страната си на най-голямата организация за сигурност в региона.

Той съобщи със загриженост за липсата на пробив на срещата.

"Разлика в подходите“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Въпреки това той заяви, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник и с НАТО в Брюксел в сряда са показали, че има "задънена улица или различие в подходите", и не вижда причина да се седне отново през следващите дни, за да се подновят същите дискусии.

Русия убеждава Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да направи крачка назад по разширяването на алианса в Европа.

Съединените щати заявяват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не са основателни, но че са готови да разговарят за контрола на въоръженията, разполагането на ракети и мерките за укрепване на доверието.

Напрежението може да ескалира

Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви след разговорите с Русия във Виена днес, че Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението с Москва.

Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в групата от 57 държави, заяви пред репортери в конферентен разговор, че Съединените щати няма да се съгласят със сфери на влияние или с ограничения на правата на държавите да избират сами съюзите си. Това беше препратка към исканията на Русия алиансът на НАТО да спре разширяването си на изток.

Коментари Напиши коментар

195

БПФ

преди 1 седмица

До Анонимен 189 - дърт комунист си явно. Русия е притегателна днес дори повече от преди... просто защото е НОРМАЛНА държава. Не воюва със собствените си християнски ценности. Семейството е от Мама и Татко. Не толерира изврaтените, но не ги и праща в лагери. Не се намесва в бизнеса повече, отколкото е крайно необходимо. Грижи се за народа си, но не толкова, че да го приучи към мързел. Все неща, които на запад вече не съществуват.

194

Анонимен

преди 1 седмица

До Обективно - сега ще е дори по-лесно и то много. Наполеон и Хитлeр поне имаха армии от мъже, не от обрaтняци с бръснати кранечца и лакирани ноктенца.

193

Анонимен

преди 1 седмица

Жми скучно ми е с моите приятели. Едно и също, апък повечето са лекари. *** празни им билЕ отделенията, та скучаели. Аз лш до шм тш нопэлна, то да си зарадват?