Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Унгария  ще намали цената на шест основни хранителни продукта от февруари за най-малко 3 месеца, предаде Ройтерс.

На фона на инфлационен натиск кабинетът на премиера Виктор Орбан, който ще се бори за нов мандат на изборите на 3 април, вече наложи таван на цените на енергията, горивата и ипотеките.

Орбан съобщи късно в сряда, че цените на брашно, захар, олио, мляко, свински бут и пилешки гърди от февруари трябва да бъдат поставени на нивата им от средата на октомври миналата година. Днес шефът не неговия кабинет Гергели Гюлас каза, че тази мярка ще продължи най-малко три месеца, но ако се наложи ще бъде удължена.

„Цените растат в цяла Европа заради увеличаването на енергийните цени“, заяви Орбан във видеозапис след заседание на правителството. Той добави, че мярката трябва да бъде приложена на територията на цялата страна.

За първи път от поемане на властта пред 2010 г. с убедителна изборна победа Орбан (58 г.) и неговата партия Фидес ще се изправят на 3 април пред обединен фронт на опозицията. Той включва „Демократична коалиция“, социалисти, либерали, бившата крайнодясна партия „Йобик“, която сега е десноцентристка. Съюзът се води от Петер Марки-Зай, кмет на малък град, но енергичен политик, отбелязва Ройтерс, цитирана от БНР.

Проучване на социологическата агенция „Медиан“ през декември даде 5% преднина на Фидес пред обединената опозиция.

Но инфлацията достигна 14-годишен рекорд на годишно ниво през ноември – 7,4%, а за декември се очаква този показател да е 7,2%.

Според Марки-Зай новите мерки на Орбан са признание, че икономиката е в „трагично състояние“.

„Ужасното правителство, което започва да се бори с цените в последните 12 седмици на 12-годишното си управление с мнозинство от две трети, трябва да си ходи“, написа той във Фейсбук.

През ноември Орбан обяви таван за цените на горивата с продължителност от три месеца, който може да бъде удължен при преразглеждането му през февруари. Той освен това наложи таван върху лихвите на ипотеките до края на юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase