Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемичните ограничения в хотелиерството и търговията на дребно увеличиха броя на служителите в Германия, работещи с намалено работно време. Това показват данни на икономическия институт IFO, огласени днес, съобщава Ройтерс.

Броят на работниците, включени в социални програми за запазване на работни места, е нараснал до 879 000 души през декември. Увеличението е с близо една четвърт спрямо ноември, когато в тези програми бяха включени 712 000 работещи.

Програмите предвиждат при намаляване на обема на работа да се намали и работното време и възнаграждението на служителите, а засегнатите служители получават финансова помощ от държавата за частично изравняване на отпадналия доход. Най-големият брой възползвали се от програмите  - близо 6 милиона души, беше регистриран през април 2020 година.

"Скокът в случаите на коронавирус е увеличил броя на служителите, работещи с намалено работно време, главно в секторите на хотелиерството и търговията на дребно”, казва анализаторът на IFO Себастиан Линк, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Броят на служителите с намалено работно време в сферата на хотелиерството е нараснал на 126 000 от 75 000, а в търговията на дребно – на 53 000 от 23 000. В производството се е покачил на 390 000 от 381 000 като предприятията продължава да страдат от проблеми с доставките на микрочипове. Високото ниво на заразени по време на четвъртата вълна от коронавирус в Германия стана причина за налагане на нови ограничения, засягащи търговците на дребно и доставчиците на услуги през декември.

Германия забрани на неваксинирани хора да ползват редица услуги, ограничавайки ги само до тези от първа необходимост. Това удари сериозно бизнеса по Коледа. Сега бързото разпространение на Омикрон помрачава изгледите за възстановяване на бизнеса.

Министерството на труда предупреждава, че скокът на новите случаи на COVID-19 и подновяването на ограниченията с цел намаляване на инфекциите засилват несигурността на трудовия пазар. Показателно за това е, че все повече компании предупреждават, че скоро може да пуснат повече служители в отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase