Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че правилата на Европейския съюз за мигрантите са остарели, предаде АФП.

Той каза още, че правителството му ще се противопостави на решение на ЕС и ще се придържа към спорните си имиграционни закони.

Миналия месец висшият съд на ЕС постанови, че унгарският закон, криминализиращ адвокати и активисти, които помагат на търсещите убежище, е в нарушение на европейското право.

Дългогодишният спор относно правилата за мигрантите в Унгария означава, че тя може да загуби милиарди евро от ЕС.

Виктор Орбан обаче заяви, че Унгария не планира да променя спорните си закони.

Наречен „Законът Спрете Сорос“, по името на милиардера филантроп, когото правителството обвинява в подкрепа на мюсюлманските мигранти, законопроектът от 2018 г. забранява на хора и организации да помагат на мигранти да кандидатстват за убежище. Той също така не позволява на хората да кандидатстват за убежище, ако са пристигнали от страна, в която животът им не е бил изложен на риск, припомня БНР.

През ноември Съдът на ЕС заяви, че като е приело закона, правителството на Орбан „не е изпълнило задълженията си“ съгласно правото на ЕС.

Високопоставени служители на ЕС заявиха, че Унгария заедно с Полша едва ли ще получат първия транш от парите за борба с пандемията тази година, освен ако не се ангажират с реформи за укрепване на демократичните ценности и свободната съдебна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase