Снимка: БГНЕС

Нов призив за дарения за възстановяването на Нотр Дам направи фондация. Сумата възлиза на 4,7 милиона евро. Средствата са необходими за финансиране на вътрешната реконструкция на катедралата, която бе частично унищожена от пожар през 2019 г., предава Bulgaria ON AIR.

Католическата църква, отговорна за тази програма, я представи пред Националната комисия по културното наследство и архитектурата миналата седмица, която от своя страна прие главните искания. Проектът включва нов маршрут за посетители, подмяна на обзавеждането, инсталиране на осветление и звук, съобщава вестник "Фигаро".

На 9 декември Националната комисия по културното наследство и архитектурата прие програмата – напомня фондацията в свое изявление. Ще започне постепенно изпълняване на 6 проекта до окончателното отваряне на катедралата, предвидено за 2024 г. Сред тях - разширяване на хоровия орган, за който фондацията вече е събрала 1,2 милиона евро.

"Още 5 подобрения, предложени от Парижката епархия, остава да бъдат частично финансирани, като общата им цена възлиза на 6 милиона евро, 1,3 милиона от които са вече събрани", уточнява пред AFP Кристоф Русло, главен представител на фондация Нотр Дам.

"Следователно, остава да се съберат още 4,7 до юни 2024 г.", добавя той.

За ремонт на залата за литургии (дарохранителница, олтар, кръщелно, амвон, пейки.); светлинното и звуковото оборудване; реконструкция на реликвариума с Трънения венец и създаването на място за обща молитва; и накрая, напълно обновена изложба на Съкровищата на Нотр Дам.

Съкровището на Нотр Дам, поместено в зала, която трябва да бъде напълно обновена, включва златни монети, туниката на Свети Луи, църковните одежди за чествания през вековете, а също и свещник от кръщенето на Наполеон, пояснява Кристоф Русло.

Благодарение на държавното подпомагане от юли 2019 г, са събрани 853 милиона евро дарения от частни лица и предприятия, от Франция и целия свят.

Според Кристоф Русло, цената на обезопасителния строеж за Нотр Дам, завършен това лято и чиято стойност възлиза на 165 милиона евро, в крайна сметка е струвал 151 милиона. Благодарение на него е премахнато скелето, което беше в катедралата по време на пожара. Същинската работа по реставрацията трябва да започне тази зима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase