Снимка: архив, БГНЕС

Австрийският парламент одобри закон, разрешаващ асистираното самоубийство на хора, страдащи от тежко или нелечимо заболяване, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало след решение на Конституционния съд (КС), че настоящата забрана нарушава основни човешки права.

Преди година КС постанови, че правителството трябва да преразгледа законодателството, което наказва съдействието за слагане край на живота с до 5 години затвор.

Според закона, получил подкрепата на всички парламентарно представени партии, с изключение на крайнодясната Австрийска партия на свободата, неизлечимо болни пълнолетни и хора с трайно и инвалидизиращо заболяване могат да се възползват от помощ, за да сложат край на живота си.

Двама лекари ще трябва да преценяват всеки отделен случай, като единият трябва да има и квалификация по палиативна медицина. Те ще определят дали съответният пациент е в състояние да вземе самостоятелно решение.

Освен това ще трябва да се изчаква най-малко 12 седмици, преди да се пристъпи към асистирано самоубийство, за да е сигурно, че искането не се дължи на временна криза.

За пациенти в терминална фаза този период ще бъде намален до две седмици.

Новият закон зачита човешкото достойнство, каза министърката на правосъдието Алма Задич от "Зелените".

Законът обаче цели и да се гарантира, че никой няма да избере пътя на смъртта, ако има алтернатива. За целта е предвиден бюджет от 108 милиона евро за развитие на палиативните грижи.

През октомври правителството обяви своите предложения, които бяха проучени от експерти, преди да бъдат представени в парламента.

Ако до края на декември не бяха приети нови разпоредби, сегашната забрана на асистираното самоубийство просто щеше да отпадне, оставяйки тази практика нерегламентирана в Австрия, отбелязва АФП.

В Европа евтаназията е узаконена в страните от Бенелюкс и в Испания.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase