Снимка: БГНЕС

Прокуратурата на Швеция вече започна предварително разследване за груба небрежност при управлението на кораб, който е довел до сблъсъка между британски и датски товарни кораби, станал близо до бреговете на Швеция, съобщи БГНЕС.

Още по темата
В прессъобщение на ведомството се казва, че службата на бреговата охрана на Швеция издирва изчезналия екипаж на датския плавателен съд, който се преобърна при сблъсъка с британския кораб в акваторията на Балтийско море между шведския град Истад и датския остров Борнхолм. Операцията се ръководи от Морската администрация на Швеция.
 
Успоредно с това бреговата охрана е предприела мерки, за да предотврати изтичане на нефт, масло и други вредни за морската екология вещества от авариралия кораб в морето. Засега не е регистриран теч.
 
В операцията участват три кораба на бреговата охрана, а други два плават към мястото на катастрофата, като и двата имат оборудване за събиране на нефт.
 
Планира се преобърналият се кораб да бъде изтеглен на сушата, за да се предотврати потъването му и да се даде възможност на водолазите да го проверят за изчезнали членове на екипажа. Има надежда, че те могат да бъдат открити живи в обърналия се кораб, въпреки че температурата на водата в Балтийско море е доста ниска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase