Снимка: БГНЕС

Полският министър на правосъдието Збигнев Зьобро настоя Варшава да спре членския си внос в ЕС и да започне да налага вето върху решенията в Брюксел, ако ЕС лиши Полша от финансиране и продължи да оказва натиск по въпроса за върховенството на закона.

"Полша трябва да отговори на изнудването на ЕС, като наложи вето по всички въпроси, които изискват единодушно одобрение от Европейския съюз. Полша трябва също така да преразгледа ангажиментите си към ЕС по отношение на политиката в областта на климата и енергетиката, които водят до рязко увеличение на цената на електроенергията", изтъкна той в интервю, публикувано в неделя от Financial Times. "Ако този спор набере нова инерция, ще поискам Полша да спре плащанията си към ЕС. Това ще бъде оправдано, като се има предвид, че ЕС неправомерно ни отказва средства от общия бюджет, в който също инвестираме", добави Зьобро.

Полският министър отбеляза, че „Европейската комисия поставя невъзможни условия, защото истинската й цел не е да постигне предполагаемата върховенство на закона, а да смени правителството в Полша“. По този начин, както отбеляза Зьобро, „това изпраща сигнал до поляците: ако подкрепите това правителство, няма да получите пари от ЕС. Евросъюзт провежда агресивна политика, която не се интересува от върховенството на закона. Това е само предлог". „Бруталният икономически изнудване трябва да принуди Полша да се съгласи с преформатирането на ЕС във федерална държава, която официално се управлява от Брюксел, но на практика от Берлин“, добави той.

През юли Европейският съд, след иск от Европейската комисия, постанови, че полската система за дисциплинарен контрол върху съдиите нарушава върховенството на закона и създава предпоставки за възникване на зависимост на съдебната власт от изпълнителната власт. На 7 октомври Конституционният съд на Полша по искане на властите на потвърди приоритета на полските закони пред европейските. Това решение предизвика вълна от критики от Брюксел и разговори за възможността за лишаване на Полша от средства от европейските фондове. Полша може да получи около 58 млрд. евро от Фонда за възстановяване на ЕС. Варшава вече представи план за разпределение на ресурсите, но той трябва да бъде одобрен от Европейската комисия. Това все още не се е случило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase