Снимка: архив, БГНЕС

Когато монахините от абатство Маредрет в Белгия се чудели как да съберат средства, за да ремонтират обителта си, те решили да се обърнат към един занаят, от векове практикуван само от монасите - пивоварство, разказва Ройтерс.

Преди около 5 години 20-те обитателки на създадения през 1893 г. бенедиктинския манастир решили, че този занаят може да им помогне да поправят течащите покриви и напуканите стени на обителта.

След години на сътрудничество с пивоварната компания Джон Мартин /John Martin/, през лятото най-накрая на пазара се появиха две бири, носещи името на абатството. "Маредрет Алтус" /Maredret Altus/, 6,8-процентно кехлибарено пиво, овкусено с карамфил и хвойна, и "Маредрет Триплус" /Maredret Triplus/, 8-процентна светла бира с привкус на кориандър и градински чай.

"Бирата е полезна за здравето, помага на храносмилането. Всички сестри я харесват, все пак сме в Белгия", казва сестра Гертруде и допълва, че монахините си позволяват по бутилка всяка неделя.

За основа на бирите от абатството се използва спелта, стар сорт зърно, споменат в текстовете на Света Хилдегард, германска бенедиктинска абатиса от 11 век.

Към момента капацитетът на производството на абатството е 300 000 бутилки годишно, но може да се увеличи до 3 милиона за няколко години, казва Едуард Мартин, правнук на основателя на пивоварна Джон Мартин.

Двете абатски марки вече се продават в Белгия, Италия и Испания.

Абатските бири са популярни в Белгия, но досега са били произвеждани само от мъжки манастири. Абатство Маредрет се намира само на километър от мъжката обител Маредсу, чиято бира, произвеждана от Дювел /Duvel/, е добре позната на пазара.

Сестра Гертруде не гледа на монасите като на съперници. "Те знаят за нашето начинание и ни дадоха зелена светлина. Не сме конкуренти, а се допълваме."

/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

22

ПроСоТо

преди 1 година

До Пипи.....абе не знам..Например сестра ми има една позната,която САМА вари..РАКИЯ !..Аз не го консумирам това питие,но веднъж го опитах-беше нещо уникално..Щом има жени-футболистки,жени-щангистки,жени-самбистки,жени-трактористки,...защо па с една бира да са не справат?

21

ду

преди 1 година

ха това дето наи добре го може

20

И при всички

преди 1 година

положения бирата им е по-добра от б0клyц*uте у нас....