Снимка: БГНЕС

През юни 2022 г. ще се проведе европейска конференция за Западните Балкани, обяви френският президент Еманюел Макрон, който представи приоритетите на Франция за шестмесечното ѝ председателство на ЕС, което започва през януари 2022 г.

"През юни организираме конференция за Западните Балкани. Този регион все още страда от противоречия и напрежение", заяви Макрон и продължи: "Не можем да изградим мир в Европа през следващите 50 години, ако оставим Западните Балкани в положението, в което се намират днес".

Той подчерта, че ЕС трябва да поеме отговорност, наред с другото, за инвестиционната подкрепа за страните от региона.

"Това е необходимо, за да се преборим с намесата и манипулациите на някои регионални сили, които се опитват да дестабилизират Европа чрез Балканите", каза Макрон.  

Той стартира пресконференцията, посветена на бъдещите цели на председателството, с обещанието, че по време на мандата Франция ще работи за създаването на силен и "суверенен" Европейски съюз.

"Целта на Франция е да работи за създаването на една Европа, която е силна в света, напълно суверенна, свободна в избора си и отговорна за собствената си съдба", заяви Макрон.

Френският президент призова за нов механизъм за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза.

"Европа трябва да гарантира защитата на своите граници", заяви той на пресконференция, като добави, че Франция ще настоява за реформа на т.нар. Шенгенско пространство за свободно пътуване между 26 държави в Европа, когато поеме ротационното председателство на ЕС през януари.

Френският президент заяви също, че ЕС трябва да преразгледа строгите си правила за бюджетен дефицит, тъй като правителствата харчат много, за да спасят икономиките си от последиците от ограниченията заради Ковид, съобщава БГНЕС.

Макрон обяви още, че ще проведе разговори с Путин следващата седмица по урегулиране на въпроса с Украйна. "Европейските страни не могат да разрешат конфликта в Украйна сами, тъй като това зависи и от добрата воля на други държави", каза Макрон. "Следващата седмица ще разговарям с руския президент Владимир Путин", каза той.

Участието на САЩ в уреждането на конфликта в Украйна няма да замени съществуващия нормандски формат, заяви още Макрон.

Макрон засегна и проблема с Великобритания за риболовните права и обвини правителството на премиера на Великобритания Борис Джонсън, че не е удържало на думата си по отношение на Брекзит, но заяви, че е готов да възстанови добронамереното сътрудничество.

"Проблемът с британското правителство е, че то не прави това, което казва", заяви Макрон на пресконференция, като все пак добави, че през последните седмици "има напредък" и че Франция иска цялостно сътрудничество с Лондон.

Президентът нарече неефективна инициативата на САЩ и няколко други държави за дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин и призова да не се политизира олимпийското движение.

"Смятам, че няма нужда да политизираме темата, особено да предприемаме малки и символични мерки", каза Макрон.

Той заяви, че бойкотът е свързан преди всичко с отсъствието на спортисти от игрите, като посочи за пример ситуацията от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. "Вместо с малки мерки, трябва да се занимаваме с полезни дейности", каза френският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase