Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши предупреждава за големия риск европейските пари от пакета за справяне с последиците от пандемията да не отидат по предназначение.

"В момента към здравния сектор текат много пари и рискът от измами е висок. Правителствата не обявяват конкурси за обществени поръчки. Няма достатъчно контрол, няма прозрачност", твърди Кьовеши.

"Вижте например статистиката, която сочи, че ЕС има положителен търговски баланс със самия себе си от над 300 милиарда евро. Такова нещо е теоретически невъзможно. Вътре в границите на ЕС износът и вносът трябва да се уравновесяват. Обяснението е едно: масивни измами с ДДС. При тези числа не се виждат никакви разлики между държавите членки. От случаите, с които се занимаваме ние, също не личи в Източна Европа да има повече корупция, отколкото в Западна", обяснява Кьовеши, цитирана от "Дойче Веле".

Шефът на Европейската прокуратура подчертава, че всяка страна членка на ЕС има проблеми, които трябва да се решават.

"Не може да делим Европа на Източна и Западна или на Северна и Южна. Виждала съм посегателства срещу правосъдието във всички части на континента", убедена е Кьовеши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase