Снимка: Pixabay
Ниското кръвно налягане /хипотония/ е по-малко опасно от хипертонията, но то също крие рискове и може да причини сърдечен удар. Това казва пред агенция "Фокус" германският кардиолог и член на борда на Баварската мрежа за сърдечни удари Роберт Швингер, цитиран от БГНЕС.
 
Специалистът опроверга твърдението, че ниското кръвно налягане не оказва влияние на здравето и предпазва кръвоносната система и органите. Швингер отбеляза още, че няма точни данни за дела на хората с хипотония, тъй като тя не се счита за заболяване.
 
Сред обезпокоителните симптоми на ниското кръвно налягане са шума в ушите, слабостта, главоболието, нестабилната походка и аритмията. Кардиологът призовава хората да се обърнат към лекар, ако се появят. 
 
Швингер каза също, че хипотонията може да бъде самостоятелно състояние, особено при слаби и високи хора, които не правят физически упражнения. То може да бъде причинено и от други заболявания, като например дисфункция на щитовидната жлеза, сърдечносъдови заболявания и неврогенни разстройства.
 
Според кардиолога ниското кръвно налягане не е заплаха за много младите пациенти. При по-възрастните хора то може да има сериозни последици: световъртежът може да доведе до загуба на равновесие, падане или нараняване. 
 
Друг риск е този от сърдечен удар. Това важи особено за хората, които страдат от коронарна болест на сърцето.

Коментари Напиши коментар

3

Алах

преди 1 месец

Верно е всичко което казва доктора.Моито е ниско 90 на 60 и дори паднах в двора по гръб.Ударих си тила.След това се чуда защо лежа на бетона.Сега гълтам хапчета да го вдигат кръвното.

2

Анонимен

преди 1 месец

преди човек можеше поне един ефортил да изпие, сега и него го няма по аптеките, караме на кисело мляко със сол, имаше толкова добри лекарства преди сега само което е изгодно на бигфарма

1

Анонимен

преди 1 месец

Тоя кардиолог не разбра ли че не актуален? Други болести освен Омикрона вече няма.