Повече 60% от хърватите одобряват влизането на страната в еврозоната. Това показват данните на финансовото министерство в страната. Хърватия ще приеме еврото на 1 януари 2023 година. 
 
В Хърватия кафето е на почит, а в момента цената му в столицата Загреб струва около 10 куни. От 1 януари 2023 година обаче местните ще плащат по евро и 30 цента. България и Хърватия заедно влязоха в чакалнята на еврозоната. Загреб обаче ще изпревари София. От Министерството на финансите на страната са категорични – ползите за икономиката са големи. 
 
"Валутният риск за домакинствата и компаниите ще бъде елиминиран, ще се намалят лихвените проценти,ще изчезнат разходите при обмяна на валута, което е много важно за туризма, тласъкът за международна търговия и инвестиции ще бъде траен и висок", коментира за Bulgaria ON AIR директорът на дирекция макроикономически анализи, ЕС и международни финансови отношения към министерство на финансите в Хърватия - Хървойе Мършич.
 
И очаква преминаването от куната към евро да не повиши особено инфлацията. 
 
Макар данните на финансовото министерство да показват, че 61 % от хърватите са за влизане в ерозоната, Йосип не е сред тях.
 
"Смятам, че Хърватия е готова да приеме еврото, но хората дали са готови. За туризма е важно, но за обикновения човек – не ни трябва евро. Стандартът ни на живот не е толкова висок, както в Западна Европа", каза Йосип.
 
"Бих казала и на българите да не се съгласяват да се приема еврото, защото ще стане по-лошо за тях", коментира Джоузеф.
 
Заместник управителя на хърватската национална банка обясни кой е най-големият риск пред надеждите за приемане на еврото: 
 
"Със сигурност това е инфлацията и да има риск. В първите две седмици след въвеждането на еврото ще има двойна валутна система, ще имаме куна и евро."
 
"Винаги ще има скептици за всичко – за ваксини, за евро, но аз пък вярвам, че добрите неща ще се случват и смятам, че ще имам повече клиенти", сподели той.
 
Вижте повече във видеото.

Коментари Напиши коментар

3

Барба Ганьо

преди 1 месец

Хърватска ще бъде поредната ограбена и заробена държава от алчните и безкрупулни джендъроЕВРОгепачи ..... Бай Гаьовеца да гледа и да си прави изводи какво го чака и него ....

2

Анонимен

преди 1 месец

А бяхме в пакет с Хърватия. Когато дойде юмрука излязохме от пакета. Браво юмрук водиш България към "светли" бъднини.

1

Анонимен

преди 1 месец

Работете българи да храните факултета и филиповци.