България ще подаде жалба в Европейския съд срещу пакета "Мобилност". СТраната ни го определя като дискриминационен спрямо българския автобусен и международен транспорт.
 
"Това е стъпка в правилната посока, макар шансовете да не са такива, че да ни карат да мечтаем. Целта на жалбата е да спре изпълнението на пакета "Мобилност", докато съдът не се произнесе, а това е малко вероятно да стане преди февруари 2022 г. Най-вероятно ще се проточи до лятото или ранната есен на следващата година. Това е мъртвородена разпоредба", заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Този проблем вече е и в Европа, липсват 400 000 шофьори. 
 
"Ако пакетът влезе в сила, би трябвало на всеки 8 седмици камионът да се връща в държавата по регистрация. Това би създало почти 3 млн. повече въглеродни емисии. Говорим за "зелена сделка" и в същото време ще разкарваме празни камиони да замърсяват въздуха. Как ще се прилага пакетът "Мобилност", зависи от националните държави. Ако някой ви глобява за това, че не сте се прибрали навреме, да знаете, че е неправомерно. Контролът как се изпълнява пакет "Мобилност" остава в държавите членки", обясни Новаков.
 
Еврокомисар от Румъния е изискал оценка на въздействието на този пакет върху околната среда. 
 
"Надяваме се ЕК скоро да преразгледа пакета "Мобилност", поне в частта му за връщането на водача и камиона. Това трябва да бъде право, а не задължение. Днес в Брюксел ще обсъждаме пакет "Мобилност" и условията на шофьорите. След това очаквам ЕК да предприеме мерки, без значение какво ще реши съдът. Накрая съдиите да разберат, че това е огромна несправедливост", каза още Новаков. 
 
"Никой няма право да ти казва къде да си прекараш почивката. Няма да се примирим с това убийствено законодателство",  настоя Новаков.
 
Гледайте цялата дискусия във видеото. 
 

Коментари Напиши коментар

26

ОООО

преди 6 месеца

О Макарон!

25

Глупости

преди 6 месеца

ТОЯ ПРОБЛЕМ , ВЕЧЕ НЕ Е АКТУАЛЕН....РЕШЕН Е ОТДАВНА!

24

пфф

преди 6 месеца

А защо фирми като Apple продават в цяла Европа, но си плащат данъците само в Ирландия, където са си договорили 15 милиарда данъчна редукция? А защо фирми като Икеа продават в цяла Европа, но са регистрирани в данъчния рай - Люксембург и дори не плащат данъци? То да бяха само тези 2 компании, а то са хиляди подобни. Значи за едни може, а за други не? Макарона защо не се изрепчи на САЩ така както се прави пред България, Румъния и Унгария? Щото ще стане за смях, за това си трае.