Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трети сме по достъпност при покупка на първо жилище, сочи класация на британския онлайн портал Investing Review. Оценката на достъпността в общо 50 изследвани страни се прави на база средно годишно възнаграждение, средна цена на квадратен метър, цената на жилище от 45 кв.м като процент от годишната заплата.

Взети са под внимание и разходите за обслужване и поддръжка на имота и за интернет. След това достъпността на жилищния пазар в отделните страни е оценена по скала от 1 до 10, като 10 означава най-достъпен пазар, а 1 - най-недостъпен, уточнява Investor.bg.

България получава оценка 8,88 и е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 109 долара на месец средната цена на квадратен метър е определена на 1054 долара, а средната цена на жилище с площ от 45 кв.м - на 49 167 долара. Средната годишна заплата в страната ни е определена на 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.

„България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата“, отбелязват от Investing Review.

В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

Люксембург пък е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига близо 10 765 долара. Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания.

Като правило имотите в страните с по-ниски заплати са много по-достъпни за местните жители от имотите в страни с по-високи заплати, отбелязват от Investing Review.

И още няколко любопитни факта от проучването: Аржентина е страната с най-високи лихви по ипотечните кредити в света със средно 41,88%, над осем пъти повече от глобалното средно равнище от 5,02%. Германия има най-високите основни разходи в света със средно 262,48 долара на месец при глобално равнище от 149,21 долара.

Средната цена на квадратен метър на глобално равнище е близо 3570 долара. В Южна Корея цената е най-висока - близо 12 хил. долара.

Вижте още новини от бизнеса в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase