Снимка: БГНЕС

Министърът по европейските въпроси на Франция засили словесната битка с Великобритания около пресичането на каналите за мигранти в понеделник, критикувайки британския икономически модел, който той определи като равносилен на „модерно робство“.

Мигрантите са привлечени към Великобритания, тъй като е по-лесно да се намери лошо платена работа на черния пазар, каза Клеман Бон по радио France Inter.

Изказването му идва, след като правителството на Франция проведе разговори с европейските си съюзници в неделя за това как да спрат хората, които се опитват да стигнат до Великобритания с малки лодки, но оттегли поканата към британския министър на вътрешните работи Прити Пател да присъства на срещата, напомня Bloomberg.

„Защо хората искат да отидат във Великобритания? Заради езика, защото хората се опитват да се присъединят към семействата си и защото има икономически модел, който понякога е квази модерно робство“, каза Бон.

Франция и Великобритания са в конфликт на няколко фронта, включително лицензите за риболов след Брекзит и миграцията. Миналата седмица отношенията се влошиха допълнително, след като 27 души загинаха при опит да преминат Ламанша.

Бон призова за по-голямо сътрудничество с Лондон при преминаването на Ламанша и каза, че Франция не трябва напълно да се отказва от споразумение за управление на границата между двете страни. Но той призова за твърд подход при преразглеждането на това как двете страни работят заедно.

„Ние, европейците, сме възрастните в стаята“, каза Бон. „За съжаление, провалът на Брекзит е маскиран от димна завеса, която се състои в превръщането на Европа в боксова круша.“

Франция е готова за сериозна дискусия с Великобритания по въпроси, свързани с нелегалната миграция, но няма да бъде заложник на вътрешната политика на Лондон, каза вътрешният министър на страната Джералд Дарманин в неделя.

"Великобритания напусна Европа, но не и света. Трябва да работим сериозно по тези въпроси... без да бъдем заложници на вътрешната британска политика", каза Дарманин пред репортери след среща с белгийски, германски и холандски колеги в Кале. Той добави, че тонът на Лондон насаме не е същият като в публичното пространство. Франция се е занимавала с въпроса за нелегалната миграция във Великобритания от 25 години и сега е време Лондон да се събуди, каза Дарманин.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Коментари Напиши коментар

32

Vive la France

преди 1 месец

Англия е първата френска колония, англичаните са били васали на Фpaнция в продължение на 300 години и са били управлявани от французи. 60% от думите в английския са с френски корен. Франция е най-великата страна - люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят, а Англия е периферен дъждовен остров бед никаква тежест в европейските дела откакто напусна ЕС. 51 щат на САЩ.

31

Анонимен

преди 1 месец

А мигрантите знаят ли, че трябва да работят там?

30

ДДРОнег

преди 1 месец

Франсетата искат те да примамват робите :)