Снимка: БГНЕС

Това е новото нормално. Независимо дали ни харесва или не. Болниците са препълнени - някои от пациентите са ваксинирани, а други не са. На коледните базари се ходи с маски - ако изобщо са отворени. В Австрия не са.

След няколко месеца на по-меки мерки, които доведоха до скок на новозаразените, хората видяха какво е “да живеем с вируса”. Не им хареса, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

След скока в инфекциите мерките се затегнаха - задължителни маски, тежки ограничения и то дори в държави, които са висок процент на ваксинация. Идеята на властите е да се ограничи здравната криза поне през зимните месеци. На хората отново не им хареса.

Ето я тежката истина. И тя също няма да ви хареса. Ваксините срещу Covid са медицинско чудо, но те не са вездесъщи. В момента доминира доста по-заразният Делта вариант, в много държави мерките все още са меки с цел да се запази крехкият икономически ръст, а антиваксърските настроения се разпространяват по-бързо и от вируса. Всички тези фактори доведоха до перфектна буря, която ни донесе поредната Covid вълна. Не само в България, но вече и в цяла Европа.

Още по темата
Германия “постигна” антирекорд в направлението “брой инфекции за 2 седмици”. В момента там има над 400 заразени на 100 000 души. На този етап германците буквално жунглират между своите собствени пациенти, за които така или иначе няма достатъчно място в болниците, а на всичко отгоре приемат и нидерландски пациенти в градовете по западната граница. В Нидерландия, Белгия и Ирландия с мъка успяват да администрират PCR тестове, а в същото време ниските нива на ваксинация в Източна Европа доведоха до брутално високи нива на смъртност.

Средният брой на ваксинираните в Европа изобщо не е достатъчен, за да намали натиска на COVID-19 върху здравната система, а идващата зима не предвещава нищо по-добро. В сряда директора на Европейския център за контрол и превенция на заразните болести Андреа Амон каза, че "обществени мерки трябва да бъдат въведени сега". Тя допълни, че ако тези мерки не спасят положението до Коледа, то ще трябва да бъдат продължени и по време на празниците.

"Всеки път, в който облекчим мерките, вирусът намира начин да ни измами", каза Уолтър Рикарди - съветник в Министерството на здравеопазването на Италия. Имайки предвид колко е по-заразен е Делта варианта, няма как да очакваме, че само ваксините или социалната дистанция ще помогнат.

"Освен ако не използваме всички възможни оръжия срещу вируса и то по възможно най-рационален начин, никога няма да се върнем към нормалното, поне не и в скоро време. “Ще трябва да прекараме следващите две или три години по този начин - в поредица от пандемични вълни", допълни Рикарди.

Блокада по празниците

Австрия ни доказа, че дните на епизодични затваряния не са свършили. Канцлерът Александър Шаленберг заяви, че се надява десетдневния локдаун не само да спаси здравната система, но и да стимулира австрийците, 30% от които не са ваксинирани, да се замислят за избора, който следва да направят. В свое интервю за Politico той заговори за “създаване на възможност” да се излезе от този порочен кръг на постоянни вълни и затваряния.

Дори в Португалия, където буквално почти всеки, който отговаря на изискванията е ваксиниран, става дума за повече от 86% от населението, е важно да бъде предадено на населението правилното послание”. Това каза София Рибейро, доктор и специалист по обществено здраве, която работи на първа линия от април 2020 г. “Пандемията не е свършила, уважаеми.”

Броят на новозаразените, хоспитализираните и починалите в Португалия се увеличава, което кара властите да смятат, че може би ще се наложи още едно затваряне. И всичко това се случва само 8 седмици, след като координаторът по ваксините на Лисабон Енрике Гоувея Мело заяви, че страната “почти е постигнала групов имунитет” и то с кампания, която не е позволила темата за ваксините да се политизира. Е, явно Енрике не е бил напълно прав.

За ваксинираните, много от които вярваха, че поне за тях пандемията е приключила, завръщането на ограниченията са като шамар с мокър парцал. Това каза пред Politico кметът на Антверпен Барт де Уевер. Честно казано дори това не може да се сравни с чувството да стрелят по теб с водно оръдие. На полицията в Брюксел им се наложи да го направят тази събота и то срещу 35 000 протестиращи. Органите на реда трябваше да прибегнат към подобни мерки и в Нидерландия, в град Ротердам, като действията им изпратиха трима в болница. Регионът на Антверпен Фландрия се слави с това, че 8 на всеки 10 души са ваксинирани. Както и 96% от хората над 65 години. Въпреки това Антверпен също наложи задължителни маски на закрито.

Ние сме ваксинирани, но все пак заразни

От къде идва проблемът? Отговорът: от статистиката. Тя ни заблуждава - реално около 70% от хоспитализираните във Фландрия са ваксинирани с 2 дози. Но причината за това не е защото ваксините не работят изобщо. Причината е, че неваксинираните се разболяват и умират с много по-бързи темпове. От друга страна тази статистика показва, че ваксините не ни дават 100% защита, особено при Делта варианта и спадащия имунитет на европейците. Не трябва да забравяме, че ваксинацията в повечето европейски държави е била направена преди повече от 6 месеца.

Всичко това води до извода, че дори всички да бъдат ваксинирани, то все пак пандемията ще бъде проблем - поне за възрастните хора или тези, които имат отслабена имунна система. Истина е, че ваксинираните хора ще се заразят по-трудно и по-трудно ще се превърнат в разпространители на болестта. Но Делта успява да преодолее част от защитата, която ни дава ваксината.

“Показателите сочат, че към момента ваксините не действат толкова добре при Делта, колкото при Алфа”. Това заключение правят от Европейския център за превенция на заразните болести в последния си доклад. Комбинацията от студеното време, както и сезона на гриповете могат да изведнъж да се окажат рецептата за перфектната буря.

Още икономически новини и анализи четете тук

Коментари Напиши коментар

149

Бай Иван

преди 1 месец

Не при нас няма да помрачи нищо вълната. Мрачно е там където ваксинираните подминават 80/90%умните и красивите сега да се притесняват ние сме добре. Грозни и глупави но не набодени и здрави. Даже предлагам нашите излишни ;ваксини;да им ги подарим за бустери да имат и да се дупчат с кеф че са бонус.

148

Анонимен

преди 1 месец

Каква Коледа :)?! Това са отживелици.. не виждате ли какво става. Европа иска да забрани религията, половете, традициите, семейството. Искат да ни направят ***. Да бачкаш като роб и да плащаш до живот за жилище и здраве. България все още е доста добре. Все още кадрите от соца са в управлението на държавата и ни пазят, защото държат на семейните ценности. Който има малко дете знае - все по-трудно е да възпитаваш деца. От всякъде ги заливат с помия, няма морал и ценности както преди 20-30год

147

Анонимен

преди 1 месец

Каква Коледа? Урсула каза празничен период.Няма вече да се делим на християни и ... всъщност другите да се определят както си искат. Ние сме виновни за грешките на дедите на кралицата, на конкистадора Кортез и на всчки завоеватели. Сега мирно сведете глава и дайте онея мнайсет милиона щот слънцето си .ба капаците и сега има глобално затопляне